UDMR blochează Parlamentul. Aleşii Uniunii au refuzat să participe la şedinţele de plen

UDMR îşi şantajează partenerii din coaliţie pe tema Facultăţii de Medicină. Aleşii Uniunii au decis luni să nu mai participe la lucrările Parlamentului, până când Executivul nu va adopta hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniei de învăţământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Un senator UDMR spune că Uniunea ia în calcul chiar ieşirea de la guvernare.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 14:39
UDMR blochează Parlamentul. Aleşii Uniunii au refuzat să participe la şedinţele de plen

Deputaţii şi senatorii UDMR au boicotat luni şedinţa de plen din cele două Camere ale Legislativului.

Potrivit liderului deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, parlamentarii Uniunii au primit mandat de la preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, să nu participe la lucrările Camerei Deputaţilor de luni.

„Nu participăm la lucrările Parlamentului, să vedem dacă este adoptată sau nu Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş”, a spus Mate Andras.

Udemeristul a explicat că  nu este vorba despre un protest parlamentar, însă reprezentanţii Uniunii vor să demonstreze că fără UDMR nu se poate guverna.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, la rândul său, că parlamentarii Uniunii nu vor participa la şedinţele de plen ale Senatului până când Guvernul nu va adopta Hotărârea privind rezolvarea situaţiei de la UMF Târgu Mureş.

Fekete Andras Levente a spus că motivul este legat de ezitarea manifestată de Guvern în legătură cu adoptarea unei Hotărâri privind învăţământul în limba maghiară la UMF Târgu Mureş în pofida înţelegerii avute în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei.

„Am înţeles că, totuşi, Guvernul mai stă pe gânduri legat de înţelegerea de azi-dimineaţă, când toţi cei care am stat la masă şi care facem parte din coaliţie, am fost de acord, inclusiv PDL şi toată lumea, că va trebui rezolvată situaţia de la UMF din partea Guvernului prin emiterea unei hotărâri de Guvern cum că Senatul nu vrea să respecte legea (…) Am înţeles că mai sunt nişte ezitări şi până când nu vedem hotărârea de guvern până atunci nu participăm la lucrări”, a spus parlamentarul Uniunii.

Acesta a precizat că, astfel, UDMR vrea să obţină respectarea Legii învăţământului. „După apariţia legii, la şase luni, trebuiau aceste departamente înfiinţate şi la UMF, cum s-a întâmplat şi la Universitatea de Arte de la Târgu Mureş şi la UBB funcţionează de mult”, a declarat Fekete Andras Levente.

Întrebat dacă UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare, senatorul a răspuns: „Şi acest lucru este luat în calcul.”

În urma deciziei UDMR de a nu participa la lucrări, şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că liderul PDL, Emil Boc, a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei „în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş”.

„Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată”, a spus liderul UDMR.

USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei.