UDMR contraatacă: CSM şi-a depăşit atribuţiile în cazul proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Uniunea Democrată Maghiară din România a apreciat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că CSM şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, exprimând 'un punct de vedere politic' asupra proiectului de autonomie a ţinutului secuiesc, transmite Agerpres.

13 sept. 2014, 12:52
UDMR contraatacă: CSM şi-a depăşit atribuţiile în cazul proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

‘UDMR îşi exprimă îngrijorarea faţă de poziţia CSM în privinţa proiectului de autonomie al ţinutului secuiesc. CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, exprimându-şi un punct de vedere politic, într-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege apărut în presă. CSM nu are voie să se comporte ca un actor politic’, se arată într-un comunicat al UDMR.

CSM, despre proiectul UDMR privind AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc: O AGRESIUNE la principiile statului de drept

Totodată, UDMR solicită CSM să prezinte un raport privind aplicarea efectivă a prevederilor constituţionale în domeniul utilizării limbii materne în justiţie.

‘UDMR solicită public prezentarea de către CSM a unui raport (pe anul 2013 şi pe cel în curs) în privinţa aplicării efective a prevederilor constituţionale în domeniul utilizării limbii materne în justiţie: numărul cazurilor în care s-a utilizat limba maternă – maghiară – (în cazurile civile, administrative şi penale), strategia CSM în privinţa asigurării utilizării limbii materne în justiţie, resursele umane şi materiale alocate de CSM în acest sens şi demersurile realizate de CSM pentru promovarea în rândul comunităţi minoritare etnice a utilizării limbii materne în justiţie’, se mai arată în document.

În opinia UDMR, poziţia Consiliului Superior al Magistraturii ‘încalcă grav libertatea presei şi libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept şi principiile separării puterii’.

Dragnea despre proiectul de autonomie al UDMR: Nu are nicio şansă, nimeni nu-l va susţine niciodată

‘Calificarea de către CSM a dezbaterii publice a unui subiect de interes public ca fiind un ‘potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului justiţiei şi o agresiune la principiile statului de drept’ constituie o gravă ingerinţă şi încălcare a dreptului la libertatea de exprimare şi a libertăţii presei’, mai susţine sursa citată.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a atras atenţia, joi, că lansarea în spaţiul public a unor teme precum autonomia aşa-zisului ţinut secuiesc reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului justiţiei şi o agresiune la principiile statului de drept.

‘Lansarea, prin orice mijloc de comunicare în masă, de către vectori de imagine – indiferent dacă sunt analişti, jurnalişti, politicieni – în spaţiul public a unor teme ce exced cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia şi o agresiune la principiile statului de drept’, se arată într-o poziţie a CSM faţă de proiectul de autonomie a ţinutului secuiesc.

Consiliul face referire şi la prevederile din Legea fundamentală care privesc instanţele, competenţele acestora, controlul judecătoresc şi faptul că este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare.

Victor Ponta, către UDMR: Dacă autonomie înseamnă descentralizare, atunci vorbim în acelaşi limbaj

De asemenea, în privinţa folosirii limbii materne în justiţie, CSM arată că procedura judiciară se desfăşoară, conform Constituţiei, în limba română, dar cetăţenii aparţinând minorităţilor au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor şi pot folosi interpreţi.