CSM, despre proiectul UDMR privind AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc: O AGRESIUNE la principiile statului de drept

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atrage atenţia că lansarea în spaţiul public a unor teme precum autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului justiţiei şi o agresiune la principiile statului de drept.

11 sept. 2014, 10:54
CSM, despre proiectul UDMR privind AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc: O AGRESIUNE la principiile statului de drept

„Lansarea, prin orice mijloc de comunicare în masă, de către vectori de imagine – indiferent dacă sunt analişti, jurnalişti, politicieni – în spaţiul public a unor teme ce exced cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia şi o agresiune la principiile statului de drept”, se arată într-o poziţie a CSM făcută publică joi faţă de proiectul de autonomie a ţinutului secuiesc, scrie Agerpres.

În calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, având în vedere vehicularea şi dezbaterea în mass-media a unui proiect privind ‘Statutul Special al Ţinutului Secuiesc din România’, Consiliul reaminteşte că la Art. 152 privind ‘Limitele revizuirii’ (1) se prevede că ‘Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii’.

CSM evidenţiază prevederile constituţionale care se referă la înfăptuirea justiţiei în România: ‘Justiţia se înfăptuieşte în numele legii’, este ‘unică, imparţială şi egală pentru toţi’ iar ‘judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii’.

Proiectul UDMR pentru AUTONOMIE TERITORIALĂ: Ţinutul Secuiesc va fi condus de un PREŞEDINTE

Un alt argument invocat de magistraţii din CSM se referă la statutul judecătorilor, care, potrivit Constituţiei, sunt numiţi de preşedinte şi sunt inamovibili, în timp ce propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa CSM.

În continuare, Consiliul face referire şi la prevederile din Legea fundamentală care privesc instanţele, competenţele acestora, controlul judecătoresc şi faptul că este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare.

De asemenea, în privinţa folosirii limbii materne în justiţie, CSM arată că procedura judiciară se desfăşoară, conform Constituţiei, în limba română, dar cetăţenii aparţinând minorităţilor au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor şi pot folosi interpreţi.

Alte trimiteri la Constituţie în poziţia faţă de proiectul privind autonomia aşa-zisului ţinut secuiesc au în vedere rolul Ministerului Public şi al CSM.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, în august, că proiectul privind autonomia teritorială a fost redactat în întregime, urmând să fie supus dezbaterii publice, însă nu va fi prezentat şi într-o şedinţă de Guvern.