UDMR nu susţine creşterea vârstei de pensionare la femei. Kerekes: În 2010, şi PNL era împotrivă

Secretarul Comisiei de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, Kerekes Karoly (UDMR), spune că Uniunea nu susţine creşterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, arătându-se "surprins" de poziţia ministrului Muncii, întrucât în 2010 liberalii s-au opus unei propuneri similare.

RomaniaTV.net
15 nov. 2013, 14:04
UDMR nu susţine creşterea vârstei de pensionare la femei. Kerekes: În 2010, şi PNL era împotrivă

Secretarul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţlor, Kerekes Karoly (UDMR), a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că este surprins de poziţia ministrului liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, care propune creşterea graduală a vârstei de pensionare pentru femei, astfel încât în anul 2035 să ajungă să fie egală cu cea pentru bărbaţi, de 65 de ani.

Deputatul a arătat că, în 2010, liberalii s-au declarat împotriva unei propuneri similare a Guvernului de atunci şi au atacat proiectul respectiv la Curtea Constituţională, iar preşedintele a luat şi el poziţie, retrimiţând legea la Parlament.

„Pe mine mă surprinde acest lucru, pentru că nimeni nu i-a obligat la această egalizare. (…) Trebuie să vă spun că este o surpriză, probabil ştiţi că ministerul este condus de un politician liberal, eu aş vrea să reamintesc stenograma din 15 septembrie 2010, când în plenul Camerei Deputaţilor s-a adoptat Legea pensiilor – ce poziţie au avut liberalii şi USL în întregime, faţă de această majorare a vârstei de pensionare la femei, pe care a propus-o Guvernul de atunci. Mai mult decât atât, au atacat la CC, că nu este constituţională, printre alte motive, egalizarea vârstei de pensionare”, a spus deputatul UDMR.

Kerekes a arătat că UDMR este consecventă şi reprezentanţii săi nu susţin, în continuare, creşterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, considerând că trebuie păstrat decalajul între vârsta de pensionare la bărbaţi şi la femei, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene, pe motiv că femeile sunt „suprasolicitate”.

„UDMR va rămâne consecventă pe poziţie, şi anume nu susţine această egalizare a vârstei de pensionare, exact aşa cum au făcut şi liberalii şi socialiştii în 2010. Dar nu înţeleg, în aceşti doi-trei ani, ce a determinat ministerul condus de liberali să facă acest lucru”, a arătat el.

Deputatul UDMR a spus că proiectul de lege amintit nu are nicio menţiune referitoare la impactul economico-financiar al măsurii, motivarea acesteia fiind că impozitarea este la un nivel scăzut şi trebuie asigurată sustenabilitatea sistemului public de pensii.

El a apreciat că există „alte surse” în acest sens, precum colectarea mai bună a contribuţiilor de asigurări sociale.

„Sunt de acord cu sustenabilitatea sistemului de pensionare, sunt şi alte metode, dar fără a asigura şi locuri de muncă, degeaba creşti vârsta de pensionare la 65 de ani (…) Putea Guvernul să aibă o altă iniţiativă, pe care o susţineam şi eu. La împlinirea vârstei să mai aibă posibilitatea să rămână la locul de muncă, pentru că sunt anumite categorii profesionale, cum sunt medicii, profesorii, care ar putea lucra, au capacitate. Dar acest lucru nu se poate generaliza. Această iniţiativă va împărţi societatea românească”, a spus Kerekes.

Întrebat dacă UDMR ar putea sesiza Curtea Constituţională privind acest proiect de lege, Kerekes a spus că Uniunea nu are numărul minim de reprezentanţi în acest sens, adică 50 de parlamentari.

Femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul de act normativ modifică articolul 53, alineatul 1 din Legea 263/2010, potrivit căruia „vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”.

Documentul pus în dezbatere publică modifică această prevedere astfel: „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5”.

Atingerea acestor vârste de pensionare se va realiza prin creşterea graduală a vârstelor standard, în raport cu data naşterii.