UDMR vrea să atace la CCR Legea votului prin corespondenţă

UDMR vrea să atace la Curtea Constituţională legea votului prin corespondenţă, dacă forma finală care va fi adoptată de Parlament va conţine prevederi neconstituţionale. Proiectul a fost adoptat, luni, la Senat şi urmează să fie dezbătut şi votat în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. 

RomaniaTV.net
20 oct. 2015, 10:33
UDMR vrea să atace la CCR Legea votului prin corespondenţă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce vrea să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională, spunând că va discuta inclusiv cu ALDE în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia.

Liderii UDMR au criticat legea votului prin corespondenţă adoptată luni de Senat şi au susţinut că forma aprobată este o greşeală uriaşă.

UDMR nu are numărul necesar de parlamentari pentru a sesiza Curtea Constituţională astfel încât va fi nevoie de sprijinul altor partide. Pentru atacarea legii este nevoie de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori, iar UDMR are 17 deputaţi şi 8 senatori.

Legea votului prin corespondenţă a fost votată în Senat, cu 117 voturi pentru şi 10 împotrivă, după ce săptămâna trecută a trecut în unanimitate în Comisie.  Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, textul legislativ urmând să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, că UDMR va contesta legea la Curtea Constitutionala, daca va constata ca, in forma sa finala, aceasta are prevederi neconstitutionale.

„Vom incerca sa atacam la CCR daca vom considera ca forma finala a proiectului are amendamente neconstitutionale. Avem nevoie de 50 de semnaturi la Camera Deputatilor, dar UDMR de unul singur nu are aceste semnaturi”, a declarat Kelemen Hunor.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a  spus şi el, luni, că formaţiunea politică din care face parte va contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege.

„Forma adoptată de Senat ridică multe semne de întrebare. Forma care s-a votat nu asigură nici secretul votului, nici faptul să fie direct şi nici posibilitatea ca votul să nu fie influenţat„, a  spus deputatul UDMR.

Citeşte şi Legea votului prin corespondenţă, adoptată de Senat

Președintele Senatului, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut şi el, în cadrul dezbaterilor de la legea votului prin corespondență, că acest proiect legislativ poate fi atacat la Curtea Constituțională întrucât nu respectă articolul potrivit căruia „votul este universal, egal, direct și secret”.

Citeşte şi Tăriceanu: Legea votului prin corespondenţă va fi atacată, fără îndoială, la CCR