ELENA UDREA a rămas fără indemnizaţia de parlamentar, dar primeşte în continuare bani pentru cabinet

Conform legii, un parlamentar care nu-şi mai poate exercita funcţia ca urmare a arestării sale nu mai primeşte indemnizaţia de deputat sau senator, după caz. În consecinţă, nici Elena Udrea nu va mai primi leafa sub formă de indemnizaţie de la Camera Deputaţilor.

12 feb. 2015, 10:57
ELENA UDREA a rămas fără indemnizaţia de parlamentar, dar primeşte în continuare bani pentru cabinet

În urma arestării preventive, Elena Udrea nu mai primeşte de la Camera Deputaţilor indemnizaţia lunară, diurna pentru fiecare şedinţă la care participă şi banii alocaţi pentru transport.

Pe de altă parte, Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede ca, în aceste cazuri, să se facă în continuare plata sumei forfetare de circa 6.000 de lei. Aceşti bani sunt primiţi de fiecare parlamentar pentru deschiderea şi întreţinerea unui birou parlamentar în circumscripţia în care acesta a fost ales, precum şi pentru plata angajaţilor acestui birou şi a consilierilor pe care Udrea i-a angajat ca deputat.

Plata sumei forfetare este justificată prin faptul că arestarea preventivă nu înseamnă automat încheirea mandatului, revocarea din demnitatea de deputat făcându-se doar după o condamnare definitivă. De asemenea, s-a apreciat că suspendarea plăţii sumei forfetare ar reprezenta o măsură punitivă împotriva angajaţilor pe care îi are un parlamentar.

Discuţiile legate de drepturile băneşti ale parlamentarilor arestaţi a apărut după arestarea fostului senator PSD Cătălin Voicu. Acesta şi-a primit în continuare banii, motiv care a scandalizat opinia publică la acea vreme. Ulterior, la modificarea Regulamentului Camerei s-a ţinut cont de acest precedent şi s-a decis ca un parlamentar arestat să nu mai fie plătit pentru o muncă pe care nu o mai poate presta.

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul Microsoft. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis că Elena Udrea trebuie să stea după gratii până pe 12 martie. Decizia a fost imediată contestată de fostul ministru al Turismului. După anunţarea deciziei Instanţei, Elena Udrea a revenit în celula de la arestul Poliţiei Capitalei. Elena Udrea a transmis şi un mesaj pe Facebook, după arestarea sa pentru 30 de zile, spunând că are încredere că, în urma apelului, această măsură va fi ridicată, „probabil, luni”.