Udrea: Hala Matache e unicul obstacol al candidaturii lui Oprescu la Cotroceni

Publicat: Luni, 24 Septembrie 2012 17:28 // Actualizat: Luni, 24 Septembrie 2012 17:28 // Sursa: RTV.net

Elena Udrea îl critică pe primarul Capitalei pentru intenţia de a muta Hala Matache de pe actualul amplasament, apreciind că se pare că aceasta a rămas singurul obstacol în calea candidaturii lui Sorin Oprescu la Preşedinţie din partea PSD.

Foto: mediafax

Fostl ministru al Dezvoltării afirmă, într-o declaraţie remisă luni, Mediafax, că subscrie solicitărilor reprezentanţilor societăţii civile care se împotrivesc mutării Halei Matache şi crede că "orice ţară, orice oraş care se respectă are grijă de clădirile de patrimoniu".

"Mi se pare imposibil ca, la douăzeci şi doi de ani de la căderea comunismului, autorităţile conduse de urmaşii PCR să plănuiască să intre cu buldozere peste Hala Matache", spune Elena Udrea.

Aceasta susţine că după întâlniri şi consultări iniţiate în mandatul său cu reprezentanţii societăţii civile, cu asociaţii profesionale de arhitectură şi urbanism şi cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a convenit să fie pusă în practică o soluţie care ar fi permis păstrarea Halei Matache pe actualul amplasament, cu câteva zile înainte de încheierea mandatului său de ministru, semnând un aviz pentru PUZ-ul zonei în care se vorbea de obligativitatea implementării acestei soluţii.

"Şi iată că asistăm la situaţia în care Sorin Oprescu s-a răzgândit, s-a sucit, şi vrea să pună hala la pământ. În opinia acestuia, capitala României are bani pentru cea mai costisitoare autostradă din lume, pentru ceasuri de aur şi pentru raţe exotice, dar nu are bani pentru conservarea patrimoniului. Este adevărat că păstrarea istoriei şi identităţii locale este o acţiune costisitoare, dar nimeni nu îşi poate permite să piardă asemenea valori. Nici chiar Sorin Oprescu, deşi pare că singurul obstacol care îi stă în cale în drumul său spre candidatura din partea PSD la Preşedinţia României a rămas Hala Matache. Şi de aceea hala trebuie demolată!", afirmă Udrea.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, joi, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo".

"Să lămurim o dată cu Hala Matache. Nu pot să o ţin, domne, pe loc, sunt nişte cheltuieli fantastice, şi atunci o să o mut exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanţa. A fost ideea şi doi ani ani şi jumătate am tot stat în discuţii sterile. Am respectat şi societatea civilă, am prezentat şi planurile, dacă se poate face. Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne împiedica, ci infrastructura. Există totuşi o zonă gravitaţională de unde curg dejecţiile, chiar sub hală este o coloană de drenaj care este făcută undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo", a spus primarul general al Capitalei.

Potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în urma negocierilor din iulie 2011 dintre Primăria Capitalei, Ministerul Dezvoltării şi ONG-uri s-a convenit ca municipalitatea să continue lucrările blocate pe axa nord-sud a proiectului Berzei - Buzeşti cu condiţia ca Hala Matache să nu fie mutată.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 sep 19:37
Răspunde | Votează email 0 email
MonL1su
Hala Matache Macelarul a intrat pe lista cladirilor de demolat, in proiectul bulevarului Uranus. Urma sa fie demolata la inceputul lui 2011. Datorita protestelor societatii civile si a proceselor intentate primariei de catre asociatia Salvati Bucurestiul, dar si datorita Elenei Udrea Hala a fost salvata provizoriu, si s-au inceput negocieri cu primaria, soldate cu o victorie a argumentelor societatii civile. Primaria a promis, la "pacea de la Matache``, in vara lui 2011, ca va pastra Hala Matache pe amplasament, o va renova si o va integra in circuitul cultural si turistic al capitalei. Solutia "Arhitectilor Voluntari" a fost acceptata, aceea de a trece cu trotuarul noului bulevard pe sub un portic exsitent la parterul halei. Hala a fost insa lasata sa se degradeze grav in continuare (dupa ce era intr-o stare structurala perfecta si functionala in anul 2010) si s-a permis de catre politie distrugerea ei sistematica prin recuperatorii de materiale. In septembrie 2012, primarul Oprescu a anuntat ca, contrar promisiunilor oficiale si a pactului semnat cu societatea civila, hala va fi "mutata" pe alt amplasament (37 de metri mai incolo).
24 sep 18:39
Răspunde | Votează email 0 email
Bealcu Anca
USL-istii crezand ca daca vin la putere pot face aproape orice si in cazul acesta pana si cu cladirile din patrimonial national , cum este si Hala Matache - o mana cereasca pentru mafia imobiliara a PSD-ului . Din pacate as fi vrut sa vad tot PDL-ul aparand aceasta cauza , justificata dar iata ca tot Udrea are grija sa ne anunta si sa atentioneze despre abuzurile pe care le face Oprescu mana in mana cu baronii din PSD .
24 sep 18:29
Răspunde | Votează email 1 email
milena
Udrea…Udrea pare mai responsabila decat toti politicienii la un loc.Este singura care le sta in cale acestor nenorociti…Este singura care a deschis ochii?Este singura care ne arata mizeriile facut de acest primar al capitalei…Este o persoana care intelege importanta istorica a Halei…cum Oprescu nu intelege si ar face orice doar ca sa isi vada atributiile indeplinite!.
24 sep 18:28
Răspunde | Votează email 1 email
mihai
-Sunt de parere ca societatea civila trebuie sa reactioneze !Trebuie sa arate felul mizer in care lucreaza Oprescu,maniera in care trece si peste istoria Bucurestiului pentru primordialitatea pe care o acorda propriilor nevoi..
1
EUR
4.8419
RON
03 Jun
noapte 7 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H