UE, câştigătoarea premiului Nobel pentru Pace pe 2012

Uniunea Europeană a primit premiului Nobel pentru Pace pe 2012, a anunţat Comitetul Nobel norvegian. "UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa", a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, citat de MEDIAFAX.

RomaniaTV.net
12 oct. 2012, 06:35
UE, câştigătoarea premiului Nobel pentru Pace pe 2012

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a salutat acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, explicând că UE a reuşit să depăşească „războaiele şi disensiunile”.

„Europenii au reuşit să depăşească războaiele şi disensiunile pentru a forma împreună un continent al păcii şi prosperităţii”, a declarat Van Rompuy pe Twitter.

„Acordarea premiului pentru pace este o mare onoare pentru Uniunea Europeană. Este cea mai mare recunoaştere posibilă a profundelor motivaţii politice care animă Uniunea noastră”, explică Van Rompuy.

Premiul Nobel pentru Pace este „o mare onoare pentru întreaga Uniune Europeană, pentru cei 500 de milioane de cetăţeni ai săi”, a reacţionat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe contul său de Twitter.

Şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat „emoţionat” şi „onorat”, tot prin intermediul Twitter.

În 2011, Premiul Nobel pentru pace le-a fost acordat lui Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee şi Tawakkol Karman, pentru pentru eforturile lor non-violente pentru siguranţa femeilor şi pentru dreptul femeilor de a participa la munca de construire a păcii.

Cei mai mulţi specialişti îl dădeau marele favorit la Nobelul pentru pace pe profesorul american Gene Sharp. Acesta e un teoretician al revoltelor non violente, iar învăţăturile sale au influenţat din plin primăvara arabă.

Printre favoriţi s-a numărat şi Bill Gates, Bill Clinton, un post de radio din Moscova şi prima femeie ministru din istoria Afganistanului, Sima Samar.
 
Săptămâna Nobel a început luni cu premiul pentru medicină care a fost atribuit pionierilor în domeniul celulelor stem John Gurdon din Marea Britanie şi Shinya Yamanaka din Japonia. Francezul Serge Haroche şi americanul David Wineland au obţinut marţi Premiul Nobel pentru fizică pentru cercetarea în domeniul fizicii cuantice. Profesorii Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka au câştigat Premiul Nobel 2012 pentru chimie, pentru studiile asupra receptorilor cuplaţi cu proteina G. Premiul Nobel pentru literatură l-a primit scriitorul chinez Mo Yan, pentru realismul cu care reuşeşte să îmbine poveştile tradiţionale cu istoria.

Premiul Nobel 2012 pentru economie va fi anunţat abia săptămâna viitoare, pe 15 octombrie.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001.