UE cere Rusiei să NU IMPLICE Balcanii în confruntarea Est-Vest

Uniunea Europeană a cerut vineri Rusiei să nu implice Balcanii de Vest în disputa sa tot mai profundă cu Occidentul în legătură cu Ucraina, un semnal al îngrijorării că această regiune riscă să devină un alt punct de tensiune în relaţia Est-Vest, comentează Reuters, citată de Agerpres.

05 dec. 2014, 17:39
UE cere Rusiei să NU IMPLICE Balcanii în confruntarea Est-Vest

Ţările din Balcanii de Vest şi-au stabilit ca obiectiv aderarea la UE, însă unii diplomaţi afirmă că Rusia profită de vremurile dificile şi de sentimentul pro-rus al unor creştin ortodocşi slavi pentru a-şi spori influenţa în regiune.

Remarcând ‘tensiunile’ dintre UE şi Rusia, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, aflată într-o vizită în Bosnia, a spus că este în interesul ambelor părţi „să găsească şi să dezvolte căi de cooperare, şi nu de confruntare”.

„Cu siguranţă, ar fi o idee bună ca Balcanii de Vest să fie ţinuţi în afara acestei dinamici şi gândiri şi mă aştept ca toată lumea de la conducerea Rusiei să creadă la fel”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi Juncker: Rusia este pentru moment o problemă strategică pentru UE

Germania, în special, şi-a exprimat clar îngrijorarea în legătură cu rolul Rusiei în Balcani, o regiune care rămâne fragilă din punct de vedere politic şi economic la două decenii după destrămarea sângeroasă a fostei Iugoslavii.

Slovenia şi Croaţia au aderat la UE, însă extinderea blocului comunitar spre Serbia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Albania şi Kosovo a fost încetinită din cauza ritmului lent al reformelor şi a îngrijorării din interiorul UE privind o nouă extindere.