UE, disperată să-i ţină pe migranţi departe de Europa. Oferă 2.000 de euro de om, numai ca aceştia să se întoarcă acasă

Uniunea Europeană oferă câte 2.000 de euro migranților din insulele grecești pentru a se întoarce acasă, ca parte a unei scheme prin care se încearcă ameliorarea condițiilor disperate din taberele de refugiați.

13 mart. 2020, 07:26
UE, disperată să-i ţină pe migranţi departe de Europa. Oferă 2.000 de euro de om, numai ca aceştia să se întoarcă acasă

Suma avansată de oficialii Uniunii Europene este de peste cinci ori mai mare decât cea oferită în mod obișnuit migranților pentru ca aceştia să se întoarcă în țara de origine, în mod obişnuit fiecărui migrant oferindu-i-se 370 de euro. Oferta va fi valabilă o lună, întrucât Comisia Europeană se teme că prelungirea programului pe termen nedeterminat va atrage și mai mulți migranți în Europa.

Totuşi, schema nu se va aplica refugiaților care nu au o casă unde să se întoarcă ci urmărește să îi motiveze pe migranții care caută standarde de viață mai bune să părăsească insulele. Situaţia este disperată în multe zone, numai în tabăra Moria, din Insula Lesbos, aflându-se 20.000 de migranţi, cu 5.000 mai mulţi decât în luna iulie a anului trecut. Majoritatea sunt din Afghanistan şi Siria, dar vin şi din alte zone, precum Irak, Palestina, Somalia, sau Republica Democrată Congo.

Citeşte şi Erdogan compară Grecia cu Germania lui Hitler. Criza refugiaţilor de la frontieră inflamează Balcanii

Refugiații nu se vor întoarce, bineînțeles, dar migranții economici care poate știu că nu vor primi un răspuns pozitiv de acordare a azilului ar putea fi interesați să plece„, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri interne.

De o situaţie similară au avut parte în urmă cu câţiva ani şi cetăţenii români de etnie romă din Franţa, cărora guvernul de la Paris le oferea suma de 300 de euro doar pentru ca aceştia să revină în România.