UE extinde sancţiunile dincolo de Rusia. Vor fi pedepsiţi şi cei care ajută Moscova să evite embargourile

Propunerea pentru cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, prezentată de Comisia Europeană, include și sancționarea celor care ajută Moscova la eludarea sancțiunilor.

28 sept. 2022, 19:11
UE extinde sancţiunile dincolo de Rusia. Vor fi pedepsiţi şi cei care ajută Moscova să evite embargourile

„Introducem o nouă categorie în care vom putea pune persoanele care ajută Rusia să eludeze sancţiunile. De exemplu, dacă cumpără mărfuri în Uniunea Europeană, le aduc într-o țară terță și apoi în Rusia, aceasta va fi o eludare a sancțiunilor și acești indivizi pot fi pe lista de sancțiuni. Cred că va avea un efect descurajator considerabil”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a subliniat că actualele sancțiuni ale UE au lovit puternic regimul președintelui rus Vladimir Putin. „I-au îngreunat finanțarea războiului, iar acum ne sporim eforturile în această direcție”, a spus ea. Uniunea Europeană a adoptat deja o decizie de interzicere a importului de țiței rusesc transportat cu cisterne, care va intra în vigoare pe 5 decembrie.

Citeşte şi Viktor Orban, vehement în faţa parlamentului: „Europa s-a împuşcat singură în picior cu sancţiunile! Cât vom continua să facem acest lucru?”

Nu acceptăm simulacrele de referendumuri şi niciun fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare suplimentară. Izolăm şi lovim şi mai tare economia Rusiei„, a mai spus Ursula von der Leyen, citată de AP.

Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de şapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice.

În plus, pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor din UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat.

Citeşte şi Parlamentul European consideră că Ungaria a devenit o țară nedemocratică. În replică, guvernul magiar critică sancţiunile anti-ruse, care „vor aduce UE în genunchi”