Viktor Orban, vehement în faţa parlamentului: „Europa s-a împuşcat singură în picior cu sancţiunile! Cât vom continua să facem acest lucru?”

Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei, despre care el a spus că „s-au inversat”, ducând la creșterea prețurilor la energie.

26 sept. 2022, 16:51
Viktor Orban, vehement în faţa parlamentului: „Europa s-a împuşcat singură în picior cu sancţiunile! Cât vom continua să facem acest lucru?”

Viktor Orban, mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale considerate la Bruxelles ca fiind antidemocratice, a cerut o încetare a focului pentru a pune capăt războiului și a spus că sancțiunile împotriva Rusiei dau o lovitură economiei Europei.

Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu o inflație crescândă, scăderea încrederii consumatorilor și perspectiva unei recesiuni anul viitor, scrie Reuters.

El a spus parlamentului că nu este surprinzător faptul că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile italiene de duminică, în urma cărora Giorgia Meloni va conduce primul guvern de dreapta al Italiei de după al Doilea Război Mondial

Putem spune cu siguranță că, urmare a sancțiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”, a spus Orban. „Această armă s-a întors împotriva noastră, Europa s-a împuşcat singură în picior cu sancţiunile”.

Citeşte şi Orban ramâne în continuare oaia neagră în UE! Liderii Europei vor noi sancţiuni împotriva Rusiei, în timp ce Viktor Orban cere eliminarea lor!

Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru”, a spus el, adăugând că „este timpul să discutăm cu Statele Unite despre sancțiuni„.

Orban, al cărui guvern se află în discuţii cu Comisia Europeană pentru a obţine miliarde de euro din fondurile UE blocate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, a declarat că guvernul său va lansa o „consultare naţională” prin care îi va întreba pe maghiari despre sancţiuni. Orban a folosit anterior acest instrument de campanie pentru a consolida sprijinul intern pentru partidul său Fidesz cu privire la politici precum drepturile homosexualilor sau migraţia.

Citeşte şi Parlamentul European consideră că Ungaria a devenit o țară nedemocratică. În replică, guvernul magiar critică sancţiunile anti-ruse, care „vor aduce UE în genunchi”

Orban a declarat că guvernul său şi-a revizuit strategia energetică pe termen lung şi că îşi propune să revizuiască sistemul energetic şi să prelungească durata de viaţă a centralei nucleare de la Paks, cu un total de 32 de investiţii mari planificate să fie finanţate cu ajutorul fondurilor UE.

„Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom obține fondurile necesare din alte surse financiare”, a spus Viktor Orban.