UE încurajează țările să se pregătească pentru administrarea celei de-a patra doze a Covid

Administrarea celei de-a patra doze de vaccin e încurajată tot mai mult de reprezentanții UE.

21 ian. 2022, 19:01
UE încurajează țările să se pregătească pentru administrarea celei de-a patra doze a Covid

Miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au fost anunțați vineri de comisarul european pentru sănătate să se pregătească pentru administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID, în situația în care datele vor arăta că este necesar, informează Reuters.

„Dacă vedem date care sunt concludente cu privire la necesitatea unei a patra doze, trebuie să fim pregătiți să acționăm”, le-a transmis comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, miniștrilor sănătății din statele membre ale UE, în timpul unei videoconferințe. Întâlnirea a fost organizată de guvernul francez, care deține președinția rotativă a UE, pentru a discuta despre necesitatea unei a patra doze și despre vaccinurile adaptate pentru variante diferite ale coronavirusului.

Persoanele care nu s-au vaccinat până în momentul de față trebuie să fie în continuare o prioritate fiindcă ele reprezintă aproximativ un sfert din populația totală a UE, a transmis, după ședință, Stella Kyriakides.

Sunt deja câteva țări europene, cum ar fi Spania, Danemarca sau Grecia, care au anunțat că vor începe vaccinarea cu a patra doză în cazul persoanelor din categoriile vulnerabile. Ungaria a anunțat că toată lumea se va putea vaccina cu a patra doză după ce efectuează o consultație la medic.

Deciziile au fost luate după exemplul dat de Israel, primul stat din lume care a început administrarea celui de-al doilea „booster” la finalul lunii decembrie pentru a primi un grad sporit de protecție în fața variantei Omicron.

Campania de imunizare continuă, în ciuda constatărilor preliminare că a patra doză nu este suficientă pentru a preveni infecțiile cu Omicron. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a exprimat însă, la începutul acestui an, îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, având în vedere că în prezent nu există date care să susțină această abordare.

Citește și A patra doză de vaccin anti-Covid devine o realitate în UE. Grecia este prima ţară care i-a dat undă verde

Citește și A patra doză de vaccin pentru COVID-19, sub semnul întrebării. Expert EMA: „Nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”