A patra doză de vaccin pentru COVID-19, sub semnul întrebării. Expert EMA: „Nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) şi-a exprimat îndoielile în legătură cu necesitatea unei a patra doză de vaccin de rapel pentru COVID-19. Experţii autorităţii de reglementare a medicamentelor consideră că, deocamdată, nu există dată care să susţină o astfel de abordare.

12 ian. 2022, 09:26
A patra doză de vaccin pentru COVID-19, sub semnul întrebării. Expert EMA: „Nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”

Specialiştii nu s-au pus de acord dacă este, într-adevăr, nevoie de a patra doză de vaccin pentru COVID-19, însă caută mai multe informaţii despre tulpina Omicron care se răspândeşte rapid în Europa, transmite agenţia Reuters, citată de News.ro.

”În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Exclusiv – Adrian Marinescu, despre valul 5: „E clar că ce urmează săptămânile următoare va fi complicat. Vom avea probleme de internare”

Mai mult, specialistul EMA şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu a patra doză a vaccinului anti-COVID. Din punctul său de vedere, administrarea unui rapel la fiecare patru luni prezintă ipotetic riscul de a supraîncărca sistemul imunitar şi de a duce la oboseală în rândul populaţiei.

Marco Cavaleri a subliniat că este nevoie de mai multe date cu privire la impactul variantei Omicron asupra vaccinurilor. De asemenea, experţii spun că este necesară şi o mai bună înţelegere a evoluţiei actualului val pal pandemiei pentru a decide dacă este necesară a patra doză de vaccin pentru COVID-19.

”Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă… şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a previne o variantă viitoare”, a spus el, potrivit sursei citate.

EMA a arătat că discută în prezent cu dezvoltatorii de vaccinuri în cazul în care va fi nevoie de un vaccin actualizat, dar a adăugat că orice astfel de schimbare ar trebui să fie coordonată la nivel global.

Citeşte şi: Alexandru Rafila a discutat cu doi producători de medicamente antivirale anti-COVID. „”Se dau în ambulatoriu de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă”