UE ne pregăteşte pentru „dieta de criză”. Lăcusta călătoare a fost autorizată ca aliment uman, la patru luni după viermele de făină

Comisia Europeană a autorizat vineri un nou aliment pentru comercializare în UE – lăcusta călătoare (Locusta migratoria). Este a doua insectă care primește autorizația Comisiei, după viermele de făină.

12 nov. 2021, 19:08
UE ne pregăteşte pentru „dieta de criză”. Lăcusta călătoare a fost autorizată ca aliment uman, la patru luni după viermele de făină

Lăcusta călătoare va fi disponibilă în UE congelată, uscată și sub formă de pudră. Intenția este de a fi comercializată ca snack sau ca ingredient alimentar în produse alimentare.

Această autorizație vine după o analiză științifică riguroasă de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), care a concluzionat că lăcusta călătoare este sigură pentru utilizarea propusă de compania aplicantă. Produsele ce conțin acest nou aliment vor fi etichetate pentru a oferi informații privind potențialele reacții alergice”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Această autorizație vine după un vot pozitiv al statelor membre UE, din septembrie, la care a fost depusă aplicația.

Citeşte şi Viermele de făină, prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată

Prima autorizare a unei insecte ca aliment nou a fost adoptată în iulie pentru viermii de făină uscați.

În diverse studii, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a identificat insectele ca o sursă foarte nutritivă și sănătoasă cu conținut înalt de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de către milioane de oameni pe planetă, au fost identificate ca sursă alternativă de proteine în cadrul strategiei europene „Farm to Fork” (De la Fermă la Furculiță), care ar putea facilita tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil.

Citeşte şi Alimentele care cresc riscul de infectare cu covid. Avertismentul medicilor