UE, reacţie dură după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurilor de cereale şi alimente din Ucraina. „ESte inacceptabil!”

UE a transmis că acţiunile comerciale unilaterale ale statelor membre sunt inacceptabile, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local.

16 apr. 2023, 16:53
UE, reacţie dură după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurilor de cereale şi alimente din Ucraina. „ESte inacceptabil!”
UE, reacţie dură după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurilor de cereale şi alimente din Ucraina. "ESte inacceptabil!"

UE, reacţie dură după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurilor de cereale şi alimente din Ucraina. „Suntem la curent cu anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina. În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citeşte şi: Ungaria a interzis importul de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, după ce Polonia a luat aceeași măsură. Criza cerealelor ia proporții

După ce invazia rusă, a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice. Astfel, au dat o lovitură devastatoare fermierilor locali.

Interdicţia poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica şi în cazul tranzitului acestor produse prin ţară, a declarat ministrul Dezvoltării şi Tehnologiei, Waldemar Buda, adăugând că vor fi purtate discuţii cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că mărfurile trec doar prin Polonia şi nu ajung pe piaţăa locală.

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia şi Naţiunile Unite.

Citeşte şi: Petre Daea aruncă bomba în agricultură! Culoarele pentru cerealele ucrainene rămân deschise. Ministrul solicită oprirea comercializării acestora la noi în țară

Tot sâmbătă, Guvernul premierului ungar Viktor Orban a interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina, afirmând că situaţia actuală ar provoca daune grave fermierilor locali. Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care va intra în vigoare această măsură, dar a spus că aceasta va expira la sfârşitul lunii iunie. Guvernul de la Budapesta şi-a exprimat speranţa că vor avea loc schimbări de reglementări la nivelul Uniunii Europene, inclusiv cele privind eliminarea taxelor de import pentru produsele ucrainene.