UE s-a răzgândit şi a anunţat că va semna Acordul de Asociere cu Ucraina

Una dintre condiţiile de bază puse de Uniunea Europeană Ucrainei pentru această asociere benefică, dealtfel, ambelor părţi, a fost eliberarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, pe care regimul de la Kiev a aruncat-o după gratii, invocând faptul că ea a semnat un acord extrem de oneros pentru furnizarea de gaze din Rusia.

RomaniaTV.net
22 mart. 2012, 18:21
UE s-a răzgândit şi a anunţat că va semna Acordul de Asociere cu Ucraina

„Pe 30 martie, acest acord va fi parafat, pentru binele Ucrainei şi al Uniunii Europene”, a declarat premierul ucrainean Mycola Azarov, după o întrevedere cu omologul său polonez Donald Tusk.

Uniunea Europeană a încheiat negocierile cu Kievul pe acest text, dar a condiţionat semnarea de starea democraţiei din Ucraina, în principal de cazul fostului premier Iulia Timoşenko.Donald Tusk a declarat că Azarov i-a explicat în detaliu contextul juridic legat de dosarul Iuliei Timoşenko.

„Cazul fostului premier Iulia Timoşenko este un subiect de tensiuni” în relaţiile dintre Ucraina şi UE, a recunoştea preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici în decembrie, când i-a primit la Kiev pe liderii UE, pentru a discuta despre acest acord. 

Condamnarea în octombrie a lui Timoşenko pentru abuz de putere, denunţată de către fostul premier ucrainean, simbol al Revoluţiei Portocalii care a pus bazele unui regim democratic, ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui, a provocat furia UE. Uniunea a apreciat că este vorba despre o condamnare politică şi a anulat o vizită a preşedintelui ucrainean la Bruxelles.