UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. Ce se întâmplă în 2024 cu şoferii care au caregoria B

Anul 2024 vine cu schimbări semnificative în legistlaţia auto, deoarece Uniunea Europeană pregătește modificări majore pentru șoferii cu permis categoria B. Aceste ajustări vizează aspecte importante legate de obținerea și menținerea permisului de conducere.

04 feb. 2024, 08:59
UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. Ce se întâmplă în 2024 cu şoferii care au caregoria B
UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. Ce se întâmplă în 2024 cu şoferii care au caregoria B

UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. În primul rând, se preconizează o schimbare importantă în privința vârstei la care tinerii pot obține permisul categoria B. Propunerea este de a reduce vârsta minimă de la 18 la 17 ani, oferind astfel oportunitatea tinerilor șoferi să își înceapă experiența de conducere mai devreme.

Alte modificări relevante includ introducerea unei perioade de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători și impunerea toleranței zero la condusul sub influența alcoolului. Procesul de obținere a carnetului ar putea suferi ajustări pentru a spori siguranța în trafic și pentru a se adapta la noile cerințe ale directivei propuse de UE.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2024. În ce situații poate fi anulat permisul de conducere. Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie?

Alte ajustări vizează extinderea limitei de greutate pentru vehiculele pe care le pot conduce şoferii care deţin categoria B. Până în prezent, deținătorii de permis categoria B aveau dreptul să conducă vehicule cu o greutate de până la 3,5 tone. Cu toate acestea, UE propune să mărească această limită la 4,25 tone, pentru a răspunde solicitării Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) de a aborda problemele legate de deficitul de șoferi calificați pentru vehicule de dimensiuni mai mari, scrie GSP.

Modificările propuse vor fi supuse votului în această primăvară. Una dintre propunerile cheie este introducerea unui permis de conducere digital, echivalent cu varianta fizică, pe care șoferii îl pot prezenta direct de pe telefon. Aceasta reprezintă o încercare de modernizare a sistemului actual, facilitând prezentarea documentelor într-un mod eficient și accesibil.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat

Aceste modificări semnificative pregătite de Uniunea Europeană în 2024 indică un efort susținut pentru îmbunătățirea siguranței și eficienței în conducerea auto. De la extinderea limitei de greutate pentru permisul categoria B la introducerea permisului digital și ajustări în procesul de obținere a carnetului, schimbările propuse aduc cu sine un set complex de reguli menite să alinieze legislația la nevoile actuale ale societății și ale industriei auto.