UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. Ce se întâmplă în 2024 cu şoferii care au caregoria B

Anul 2024 vine cu schimbări semnificative în legistlaţia auto, deoarece Uniunea Europeană pregătește modificări majore pentru șoferii cu permis categoria B. Aceste ajustări vizează aspecte importante legate de obținerea și menținerea permisului de conducere.
Filip Stan
04 feb. 2024, 08:59
UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. Ce se întâmplă în 2024 cu şoferii care au caregoria B
UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. Ce se întâmplă în 2024 cu şoferii care au caregoria B

UE schimbă legea: românii pot obţine permisul auto la 17 ani. În primul rând, se preconizează o schimbare importantă în privința vârstei la care tinerii pot obține permisul categoria B. Propunerea este de a reduce vârsta minimă de la 18 la 17 ani, oferind astfel oportunitatea tinerilor șoferi să își înceapă experiența de conducere mai devreme.

Alte modificări relevante includ introducerea unei perioade de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători și impunerea toleranței zero la condusul sub influența alcoolului. Procesul de obținere a carnetului ar putea suferi ajustări pentru a spori siguranța în trafic și pentru a se adapta la noile cerințe ale directivei propuse de UE.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2024. În ce situații poate fi anulat permisul de conducere. Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie?

Alte ajustări vizează extinderea limitei de greutate pentru vehiculele pe care le pot conduce şoferii care deţin categoria B. Până în prezent, deținătorii de permis categoria B aveau dreptul să conducă vehicule cu o greutate de până la 3,5 tone. Cu toate acestea, UE propune să mărească această limită la 4,25 tone, pentru a răspunde solicitării Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) de a aborda problemele legate de deficitul de șoferi calificați pentru vehicule de dimensiuni mai mari, scrie GSP.

Modificările propuse vor fi supuse votului în această primăvară. Una dintre propunerile cheie este introducerea unui permis de conducere digital, echivalent cu varianta fizică, pe care șoferii îl pot prezenta direct de pe telefon. Aceasta reprezintă o încercare de modernizare a sistemului actual, facilitând prezentarea documentelor într-un mod eficient și accesibil.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat

Aceste modificări semnificative pregătite de Uniunea Europeană în 2024 indică un efort susținut pentru îmbunătățirea siguranței și eficienței în conducerea auto. De la extinderea limitei de greutate pentru permisul categoria B la introducerea permisului digital și ajustări în procesul de obținere a carnetului, schimbările propuse aduc cu sine un set complex de reguli menite să alinieze legislația la nevoile actuale ale societății și ale industriei auto.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!