Europa vrea o nouă lege a internetului. Facebook se opune

Uniunea Europeană va propune pe data de 25 ianuarie un nou set de reguli privind modul în care corporaţiile pot folosi datele personale ale utilizatorilor de internet. Potrivit Reuters, "această mişcare ar putea avea implicaţii profunde pentru giganţii web Google şi Facebook".

RomaniaTV.net
24 ian. 2012, 11:12
Europa vrea o nouă lege a internetului. Facebook se opune

În timp ce proiectele americane SOPA şi PIPA ameninţă libertatea  internetului, în UE lucrurile stau tocmai invers, punându-se accentul pe protejarea datelor internauţilor.

Una din schimbările ce ar putea surveni, prevede ca toate companiile care suferă furturi de date să fie obligate să anunţe atât utilizatorii, cât şi autoritatile europene în cel mult 24 de ore de la detectarea infracţiunii. În caz contrar, acestea vor putea fi amendate cu pâna la 1% din veniturile globale. De asemenea, noile reguli prevăd şi dreptul utilizatorilor „de a fi uitaţi”, dar şi posibilitatea de a cere ştergerea datelor personale din bazele de date.

O altă noutate o reprezintă şi „dreptul de portabilitate a datelor”, ce are ca scop transferarea cu uşurinţă a datelor unei persoane între diferite societăţi.

Conform aceleiaşi surse, Facebook s-a declarat deja împotriva noii legi a internetului din UE.

Procesul legislativ ar putea dura însă aproximativ doi ani, ceea ce înseamnă că noile prevederi nu vor intra în vigoare mai devreme de 2014 sau 2015.

 

Proiectul american SOPA rămâne în aer

Senatul american a amânat votul asupra unui proiect de lege antipiraterie pe internet, în urma valului de proteste stârnit de acesta, relatează AFP şi AP.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru probleme juridice a Camerei Reprezentanţilor, republicanul Lamar Smith, a afirmat că dezbaterea din Cameră privind acest proiect va fi amânată ‘până când va exista un acord larg asupra unei soluţii’.

„Am auzit criticile, iar eu iau în serios preocupările privind această lege. Este evident faptul că trebuie să revizuim modul în care gestionăm problema celor care fură şi vind invenţii şi produse americane. Problema pirateriei online este prea mare pentru a mai fi ignorată”, a precizat Smith, citat de Mashable.