UE vrea să înfiinţeze în KOSOVO o CURTE PENALĂ INTERNAŢIONALĂ pentru crimele de război

Uniunea Europeană vrea să înfiinţeze în Kosovo o curte penală internaţională însărcinată cu judecarea crimelor de război comise de membri ai gherilei separatiste kosovare în timpul războiului din 1998-1999.

RomaniaTV.net
05 apr. 2014, 16:11
UE vrea să înfiinţeze în KOSOVO o CURTE PENALĂ INTERNAŢIONALĂ pentru crimele de război

Această instituţie, a cărei înfiinţare este respinsă atât de puterea cât şi de opoziţia din Kosovo, ar urma, de asemenea, să se ocupe de presupusul trafic de organe desfăşurat de forţele kosovare şi care a făcut deja obiectul unui raport al Consiliului Europei, a subliniat, sâmbătă, o sursă europeană la Pristina.

Această „curte specială, menită să facă parte din sistemul judiciar al Kosovo, îşi va avea sediul la Kosovo, însă procedurile sensibile, cum ar fi interogarea martorilor, se vor desfăşura în afara ţării”, se spune într-un comunicat al delegaţiei UE în Pristina, informează Agerpres.

În 2010, un raportor al Consiliului Europei, Dick Marty, a publicat un raport cu privire la traficul de organe pe care l-ar fi desfăşurat gherila separatistă kosovară albaneză, căruia i-au căzut victime sute de prizonieri sârbi. În acest document, Marty l-a acuzat chiar pe fostul lider al gherilei, Hashim Thaci, actualmente premierul Kosovo, fapt pe care cel vizat l-a dezminţit vehement. Raportul invoca circa 500 de victime ale acestor crime.

Aflat în vizită, vineri, la Pristina, un înalt responsabil al diplomaţiei americane, Johnathan Moore, a discutat despre punerea în funcţiune a unei asemenea curţi penale internaţionale cu lideri kosovari, inclusiv cu Thaci, au anunţat mass-media locale. Obiectivul acestei instituţii „este de a se concentra pe rezultatele raportului lui Marty”, a declarat Moore pentru cotidianul kosovar Koha Ditore.

La rândul său, delegaţia europeană la Pristina a precizat că „această curte nu va viza Kosovo şi gherila separatistă a Armatei de Eliberare a Kosovo”. „Vor fi anchetate suspiciunile ce vizează actele criminale grave comise de către indivizi”, se spune în comunicat.

Înfiinţarea acestei curţi penale internaţionale trebuie să fie aprobată de către Parlamentul din Kosovo.