UE vrea să introducă o taxă digitală ca să îi pedepsească pe giganții tehnologiei din SUA. Europenii de rând ar putea plăti pentru ea

Uniunea Europeană intenționează să implementeze o taxă digitală care vizează în mod special marile companii tehnologice, cum ar fi Google, Meta și Amazon. Totuși, experții sunt de părere că acest cost ar putea fi transferat către consumatorii europeni, adică către noi toți. Va reuși această taxă să creeze o competiție echitabilă pe piața digitală sau va duce, de fapt, la majorarea prețurilor serviciilor online?
Filip Stan
17 apr. 2025, 17:05
UE vrea să introducă o taxă digitală ca să îi pedepsească pe giganții tehnologiei din SUA. Europenii de rând ar putea plăti pentru ea

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte măsuri de retoriune în cadrul conflictului tarifar cu SUA. În cazul în care negocierile cu Statele Unite eșuează, o posibilă măsură ar putea fi implementarea unei taxe digitale pe care să o plătească giganții tehnologiei.

Citește și: Un gigant german investeşte în tehnologie de ultimă oră la o fabrică din România. Are 100 de angajaţi şi caută noi salariaţi

Scopul principal al acestei inițiative este de a se asigura că marile corporații tehnologice plătesc taxe proporționale cu profiturile obținute în statele în care activează, nu doar în cele unde își au sediile.

Google, Apple, Nvidia, Meta, Tesla, Amazon și Microsoft –  cei șapte giganți americani care activează pe piețe internaționale și generează profituri colosale. Cu toate acestea, datorită faptului că majoritatea sediilor lor se află în afacerea Europei, taxele pe care le plătesc în Uniunea Europeană sunt extrem de scăzute.

Potrivit datelor furnizate de Center for European Policy Studies (CEPS), marile companii digitale plătesc în UE o rată medie de impozitare de doar 9,5%, în timp ce firmele tradiționale sunt supuse unei impozitări mult mai mari, de 23,3%.

Isabelle Buscke, reprezentantă a European Consumer Centre, a subliniat într-un interviu acordat Deutschlandfunk.de că introducerea unei noi taxe digitale nu ar trebui să afecteze consumatorii.

Ea consideră că marile companii tehnologice, care obțin profituri substanțiale din activitățile lor în Europa, ar trebui să își asume responsabilitatea financiară.

Buscke avertizează că o posibilă creștere a prețurilor serviciilor digitale ar reprezenta o soluție injustă pentru utilizatori, punând o povară suplimentară asupra acestora.

Implementarea taxei digitale în Uniunea Europeană ar putea avea atât beneficii, cât și provocări considerabile. Pe de o parte, această măsură ar putea contribui la o impozitare mai echitabilă a marilor corporații internaționale, ceea ce ar duce la creșterea veniturilor bugetare ale statelor membre.

Pe de altă parte, există riscul ca aceste taxe să fie transferate către consumatori, ceea ce ar putea duce la majorarea prețurilor pentru servicii precum abonamentele, publicitatea sau spațiile de stocare în cloud.

În plus, ca reacție la măsurile luate de Uniunea Europeană, Statele Unite ar putea impune tarife suplimentare de retorsiune, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra companiilor europene.

Experții atrag atenția și asupra riscului ca noile taxe să frâneze procesul de digitalizare, în special în statele membre mai mici ale UE, unde resursele sunt mai limitate. Totodată, există temeri că aceste măsuri ar putea slăbi competitivitatea companiilor tehnologice europene mai mici, care ar putea întâmpina dificultăți suplimentare pe piața europeană deja competitivă.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au implementat deja propriile taxe digitale, printre care se numără Austria, Italia, Polonia, Spania și Franța.

De exemplu, Franța a obținut anul trecut 756 milioane de euro din această taxă. Spre deosebire de taxarea profiturilor, în cazul taxei digitale se impozitează veniturile, la o rată de 3%.

Taxa se aplică tuturor companiilor care înregistrează cel puțin 750 de milioane de euro ca cifră de afaceri anuală la nivel global și 25 de milioane de euro în Franța.

Taxa digitală franceză acoperă o gamă largă de activități: publicitate online, vânzarea de date personale și servicii de intermediere pe platformele digitale. În practică, scopul său principal sunt corporațiile tehnologice americane, scrie ziarulromanesc.at

Citește și: Directorul Nokia prezice dispariţia telefoanelor smart până în 2030. Ce tehnologie le va lua locul

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Cum poți reduce consumul de curent după eliminarea plafonării. Aparatele care cresc factura la energie electrică
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playtech.ro
Insula din Grecia care nu mai vrea turiști români. Este destinația preferată a multora, cum li se vor schimba vacanțele
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Domul de căldură sufocă România. Pregătiți-vă de coșmarul canicular
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
BREAKING NEWS Un motociclist a fost atacat de urs și tras într-o râpă, în Argeș! Bărbatul ar fi murit
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
EXCLUSIV Răduț și Ropotan s-au înghesuit să prindă buchetul la nunta de lux a lui Maxim din Italia. Stil vestimentar avangardist-futurist pentru cei doi
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs