UE vrea să restricţioneze dreptul de a şofa pensionarilor. Stânga acuză: „E discriminare pe motiv de varstă”

Uniunea Europeană (UE) vrea să înăsprească regulile de acordare şi păstrare a permisului de conducere, scopul final fiind să reducă drastic numărul de decese în accidente.

17 sept. 2023, 11:47
UE vrea să restricţioneze dreptul de a şofa pensionarilor. Stânga acuză: „E discriminare pe motiv de varstă”

Potrivit unei directive UE, care ar urma să fie aprobată în perioada următoare, şoferii cu vârsta peste 70 de ani vor trebui să demonstreze în mod regulat că sunt încă apți să conducă un vehicul.

Chiar dacă această măsură are ca scop reducerea mortalităţii pe şosele, ea a fost întâmpinată de un val de critici, mai ales din partea politicienilor de stânga, care afirmă că ar fi discriminatorie.

În viitor, aptitudinile tehnice ale șoferilor cu vârsta de peste 70 de ani vor fi verificate la fiecare cinci ani în întreaga UE, potrivit publicaţiei Ziarulromânesc.

Uniunea Europeană are o viziune care presupune că, până în 2050, nu ar trebui să mai existe decese rutiere în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate.

Un obiectiv extrem de ambițios, ţinând cont de cifrele actuale. În 2022, 20.600 de oameni și-au pierdut viața pe drumuri. Aceasta este o creștere față de cei doi ani de pandemie din 2020 și 2021, când au murit sub 20.000 de oameni.

Potrivit Welt, politicianul de stânga Thomas Lutze critică măsura de control a pensionarilor în vârstă la fiecare cinci ani.

„Aceasta nu este altceva decât discriminare în funcție de vârstă.”, a spus acesta.

Citeşte şi: VIDEO Șofer român, filmat mergând cu spatele, în viteză, pe o autostradă din Napoli. În mașină erau mai multe persoane

Încă nu este clar când, unde și cum vor fi implementate planurile și, mai ales, cum ar putea arăta o astfel de verificare. Proiectul de lege citează ca exemple cursuri de formare. ADAC (n.r. Automobil Clubul German) critică acest lucru și declară că reformele anunțate sunt „neproporționale”. Utilizatorii mai în vârstă sunt de obicei „caracterizati de un stil de condus adaptat situației și de condus anticipat, ei evită manevrele riscante”.

Mulți oameni de pe rețelele de socializare nu înțeleg măsura UE.

„Este amuzant că ar trebui să lucrez până la 70 de ani. Şi de îndată ce nu trebuie să mai lucrez, nu am voie să conduc o mașină”, este un comentariu pe Twitter.

În Germania, aptitudinile de conducere ale seniorilor nu sunt verificate în mod regulat. Oricine a trecut testul pentru permisul de conducere primește de obicei un permis de conducere pe viață. Dar desigur că există situații în care autoritățile pot decide ca o persoană să nu mai conducă. De exemplu, autoritatea pentru permis de conducere poate comanda o călătorie cu un expert care vă va verifica aptitudinea de a conduce. Apoi, dacă este necesar, vă va retrage permisul de conducere.

În plus, seniorii pot decide în mod voluntar să predea permisul sau să organizeze o plimbare cu maşina alături de un evaluator. Însă, în ultimul timp există un număr tot mai mare de voci în această țară care cer ca seniorii să li se verifice în mod regulat aptitudinea de a conduce. În unele țări din UE, șoferii cu vârsta peste 70 de ani sunt testați în mod regulat pentru a vedea dacă mai pot conduce cu adevărat. UE dorește acum să introducă acest lucru pentru toate statele membre.

Citeşte şi: Germanii nu cred că mai merită să muncească, după ce guvernul a mărit ajutoarele sociale