Zile libere de la stat. Vine minivacanța foarte curând, pentru milioane de români!

Românii se pregătesc de o nouă minivacanță. Nu mai puțin de patru zile libere vor fi disponibile, pentru grătare, mers la munte sau la mare. 

09 iul. 2023, 11:52
Zile libere de la stat. Vine minivacanța foarte curând, pentru milioane de români!
Minivacanța de 1 iunie 2023! Ce variante au angajații care trebuie să lucreze în zilele care sunt libere prin lege. Iată ce prevede Codul Muncii

Minivacanța va fi posibilă datorită sărbătorii creștin-ortodoxe Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) 2023, cu cruce roșie. Executivul PSD + PNL a decis încă de la finalul lui 2023 să facă punte în luna august, de Sfânta Maria.

Sfânta Maria este an de an zi liberă legală, pe data de 15 august, deci zi liberă de la stat.

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, în 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

Sărbătoarea religioasă din 2023 pică într-o zi de marți, motiv pentru care Guvernul a decis, încă din luna decembrie a anului trecut, ca ziua de luni, 14 august, dată care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie zi liberă.

Pentru anumite categorii de angajați din sectorul public, weekendul 12-13 august se poate prelungi cu încă doua zile libere luni (14 august) și marți (15 august).

Cine NU va beneficia de minivacanță 2023

Există și excepții. Iată cine NU va beneficia de ziua liberă:

Mai concret, prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, a transmis Ministerul Muncii.

– în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii;

– magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile, potrivit Codului Muncii.