"Ukrainegate": Pompeo şi Giuliani au discutat într-un moment-cheie

Publicat: Duminică, 24 Noiembrie 2019 11:54 // Actualizat: Duminică, 24 Noiembrie 2019 11:55 // Sursa: romaniatv.net

În lunile dinaintea îndepărtării controversate din post a amabasadoarei americane în Ucraina, Marie Yovanovitch, aflată în centrul procedurii în vederea destituirii preşedintelui american Donald Trump, dezvăluie documente oficiale publicate de ONG-ul American Oversight, relatează AFP.

Pompeo şi Giuliani au discutat într-un moment-cheie al ”Ukrainegate”, arată documente oficiale de la Departamentul de Stat, dezvăluite de ONG-ul American Oversight

Aceste documente oficiale de la Dapartamentul de Stat, publicate sâmbătă de ONG-ul American Oversight - creat pentru a denunţa derapajele etice ale administraţiei Trump - arată că cei doi au discutat la telefon la 27 şi 29 martie şi că al doilea apel telefonic a fost efectuat de către Pompeo, care a încercat până acum să se distanţeze de scandalul ucrainean.

Obţinute în numele legii transparenţei Guvernului, aceste documente nu precizează conţinutul discuţiilor între secretarul de Stat american şi avocatul personal al lui Trump.

Însă ele confirmă contacte între cei doi cu un pic mai bine de o lună înainte ca Washingtonul să o cheme la ordine, la ordinul preşedintelui, pe ambasadoarea la Kiev Marie Yovanovitch, o diplomată cu o carieră de 33 de ani care se bucură de o reputaţie de mare integritate.

Potrivit directorului ONG-ului, Austin Evers, documentele ”arată negru pe alb discuţii între Rudy Giuliani, Biroul Oval şi Mike Pompeo în vederea facilitării unei campanii de denigrare a unui ambasador american”.

Citeşte şi Scandalul ucrainean: se prefigurează un vot practic sigur de inculpare a lui Donald Trump

Rudy Giuliani este acuzat de faptul că a purtat o diplomaţie paralelă cu privire la Ucraina, cu scopul de a obţine o anchetă împotriva fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, un potenţial rival al lui Doald Trump în alegerile pezidenţiale americane din 2020, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Democraţii îl suspectează pe Donald Trump de faptul că a cerut aceste anchete în schimbul unei vizite a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă şi deblocării unui ajutor militar crucial.

Ei îl acuză pe preşedinte de faptul că a eliminat-o pe Marie Yovanovitch cu scopul de a lăsa teren liber apropiaţilor săi, pentru ca aceştia săpoată exercita presiuni asupra Ucrainei.

Pompeo a dezminţit, până acum, orice implicare în scandalul ucrainean, în pofida faptului că ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland a declarat în Congres că şeful diplomaţiei americane a fost ţinut mereu la curent cu presiunile americane asupra Ucrainei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8338
RON
08 Apr
noapte 3 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H