Avion militar IAR Şoim prăbuşit la Bacău. Piloţii s-au catapultat şi au fost recuperaţi în viaţă dintr-un lac FOTO UPDATE

Un avion militar de antrenament IAR Şoim s-a prăbușit luni în comuna Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Din primele informații, aparatul s-a prăbușit la capătul pistei. Ministerul Apărării confirmă că piloţii s-au catapulat.

RomaniaTV.net
16 iul. 2018, 10:47

UPDATE Cei doi piloţi care s-au catapultat în urma accidentului aviatic produs în judeţul Bacău, internaţi la Spitalul Militar din Bucureşti; unul dintre ei va fi operat

Cei doi piloţi care s-au catapultat în urma accidentului aviatic produs în judeţul Bacău au fost transportaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) din Bucureşti. Unul dintre dintre militari – comandorul Marcel Breşug – va fi operat, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

 

Conform MApN, comandorul Marcel Breşug a fost transferat la Spitalul Militar cu un elicopter SMURD, fiind preluat, în jurul orei 17.00, la Unitatea de Primiri Urgenţe de către o echipă multidisciplinară constituită din medici specialişti în urgenţă (neurochirurgie, chirurgie toracică, chirurgie generală, Anestezie Terapie Intensivă (ATI), ortopedie şi traumatologie şi chirurgie generală) pentru evaluarea medicală, stabilirea diagnosticului şi instituirea conduitei terapeutice chirurgicale şi medicale.

 

Pacientul, în vârstă de 41 ani, este conştient, cooperant, echilibrat hemodinamic şi respirator, spune MApN.

 

Instituţia precizează că, în urma consulturilor de specialitate şi a investigaţiilor clinice şi paraclinice, diagnosticul acestuia este: politraumatism prin catapultare, fractură diafiză femurală stângă, fractură naviculară stângă deschisă, contuzie forte umăr stâng, fără interesare nervoasă, contuzie gambă dreaptă.

 

„Pacientul va fi internat, pentru stabilizarea funcţiilor vitale, în Secţia ATI, urmând ca, în cursul acestei seri, să se intervină chirurgical, în blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi traumatologie, pentru toaletarea plăgilor şi procedura de osteosinteză centro-medulară diafiză femurală stângă. Post-operator, pacientul va fi transferat în secţia ATI, pentru supraveghere medicală, profilaxia durerilor şi a ulcerului de stres, corticoterapie, antibioterapie şi stabilizarea parametrilor biologici. În cursul zilei de marţi, 17 iulie, este programată reexaminarea imagistică şi consult boli infecţioase, neurologie, psihiatrie şi boli interne”, mai spune Ministerul Apărării.

 

La rândul său, căpitan-comandorul Iulian Pena a fost transferat cu o aeronavă de tip C-27J Spartan până în Baza 90 Transport Aerian şi, ulterior, către SUUMC, cu un elicopter IAR 330 Puma, aeronave ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru evacuare medicală. În jurul orei 17.20, pacientul a fost preluat pentru evaluarea medicală la Unitatea de Primiri Urgenţe a SUUMC.

 

Echipa multidisciplinară constituită pentru stabilirea diagnosticului şi instituirea conduitei terapeutice chirurgicale şi medicale a constatat că militarul are politraumatism prin catapultare, traumatism vertebral lombar minor, fără semne neurologice, contuzie abdominală minoră şi contuzie genunchi drept.

 

„Pacientul este internat la Secţia Chirurgie generală II, urmând ca şi acesta să fie supus procedurii chirurgicale de toaletare a plăgilor. De asemenea, va beneficia de supraveghere medicală, profilaxia durerilor, corticoterapie, antibioterapie şi stabilizarea parametrilor biologici. În funcţie de evoluţia stării de sănătate, echipa medicală multidisciplinară va decide repetarea unor investigaţii clinice şi paraclinice, eventual timpii de mobilizare şi începerea programului de recuperare”, adaugă Ministerul Apărării.

 

UPDATE Cei doi piloţi ai aeronavei IAR 99 Şoim care s-a prăbuşit în judeţul Bacău au fost recuperaţi şi sunt în stare stabilă, ambii fiind aduşi cu un elicopter SMURD, respectiv cu un avion C-27J Spartan la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, anunţă Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Piloţii se află în stare stabilă. Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menţionată.

Mihai Fifor anunţă că niciun avion IAR 99 Şoim nu se mai ridică de la sol, până la finalizarea investigaţiei

Aeronava militară decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică. După aproximativ 10 minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului Apărării Naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar. Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate, adaugă MApN.


UPDATE Unul dintre piloţi a scăpat fără răni, iar celălalt este rănit şi transportat de urgenţă la spital, informează România TV.

Piloții au fost găsiți în viață și preluați de un elicopter de la baza aeriană din Bacău.

Recuperarea lor s-a făcut din lacul Galbeni.

„Amândoi sunt conștienți”, a precizat mr. Andrei Grecu, purtător de cuvânt ISU Bacău, citat de Ziarul de Bacău.

Cei doi piloți sunt transportați la unitatea militară, unde vor fi evaluați și, dacă starea medicală o impune, vor fi preluați de un elicopter SMURD.

___________

UPDATE MApN a anunţat, luni, că cei doi piloţi ai aeronavei de tip IAR 99 Şoim cu dublă comandă care s-a prăbuşit în judeţul Bacău au reuşit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei şi au început deja operaţiunile de recuperare.

„O aeronavă de tip IAR 99 Șoim cu dublă comandă din Baza 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” de la Bacău s-a prăbușit astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, în zona localității Nicolae Bălcescu, județul Bacău. 

Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei și au început deja operațiunile de recuperare.

Conducerea Bazei 95 Aeriană a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, sunt deja în drum spre locul producerii incidentului. 

De asemenea, conform procedurilor, o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene va investiga cauzele producerii evenimentului. 

Vom reveni cu informații despre starea piloților de îndată ce acestea vor fi disponibile”, se arată într-un comunicat MApN.

_____________

UPDATE Unul dintre piloţi a fost găsit şi este transportat de urgenţă la Spitalul de Urgenţă din Bacău, scrie ziarul Deşteptarea.

_____________

Spre locul accidentului au plecat două autospeciale cu apă şi spumă, descarcerarea, SMURD, şi două ambulanţe Terapie Intensivă. 

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că aparatul efectua un zbor de antrenament.

„S-a întâmplat la Baza 95, de la Bacău. Aparatul a căzut acum 10 minute”, a precizat ministrul.

Contactat de Ziarul de Bacău, mr. Andrei Grecu, purtător de cuvânt al ISU Bacău, a declarat că imediat după primirea apelului prin serviciul 112 exhipajele de salvatori au plecat.

Forțele noastre sunt în deplasare, la acest moment nu avem o confirmare”, a precizat maiorul Grecu.

Piloţii s-au catapultat, a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării, şi sunt căutaţi.

Potrivit Ziarul de Bacău, cei doi piloți urmau să participe în acest weekend la un miting aviatic în București.

Incidentul vine la scurt timp după un avion militar de luptă MiG 21 Lancer s-a prăbuşit lângă Baza Aeriană de la Feteşti, în timpul unui show aviatic. Pilotul a murit în urma impactului.


loading...
Partenerii noștri