Cristian Cioacă ar putea ieși din închisoare cu patru ani mai devreme

Cristian Cioacă are șanse mari să fie eliberat și să se întoarcă acasă, urmând să afle, la sfârșitul acestei luni,când va scăpa de condamnarea de 16 ani și 8 luni de închisoare, în cazul dispariției Elodiei Ghinescu.

09 iun. 2023, 19:16
Cristian Cioacă ar putea ieși din închisoare cu patru ani mai devreme
Ultima oră: Cristian Cioacă iese din închisoare! Fostul poliţist, eliberat mai devreme cu patru ani

Cristian Cioacă ar putea ieși din închisoare! Fostul soţ al avocatei Elodia Ghinescu va afla la sfârșitul acestei luni când va scăpa de condamnarea de 16 ani și 8 luni de închisoare, după ce, pe 11 mai 2023, a înaintat Judecătoriei Pitești o propunere de liberare condiționată, a doua în decursul acestui an. Precedenta cerere i-a fost respinsă, atât pe fond cât și în apel.

Primul termen a fost stabilit pentru 17 mai, iar instanța a luat notă de înscrisurile înaintate de către penitenciar și a emis o adresă către Serviciul de Probațiune Argeș, „în vederea solicitării de recomandări cu privire la măsurile și obligațiile de supraveghere pe perioada liberării, conform art 97, alin 7, din Legea nr 254/2013, raportat la înscrisurile înaintate la dosar de către penitenciar, având în vedere că propunerea comisiei pentru eliberare condiționată vizează rămânerea unui rest de executat mai mare de doi ani”.

Citeşte şi: Cristian Cioacă, transformare radicală, a fost fotografiat la un meci. Cum arată deţinutul condamnat pentru uciderea Elodiei

Conform articolului de lege citat, instanţa se referă la procedura de acordare a liberării condiționate. „La procesul verbal de propunere a liberării condiționate se anexează, prin grija consilierului de probațiune din cadrul serviciului de probațiune competent potrivit legii, în circumscripția căruia se află penitenciarul recomandările cu privire la măsurile de supraveghere și obligațiile prevăzute la art 101 din Codul Penal, care pot fi aplicate de către instanța de judecată, în cazul în care restul de pedeapsă rămas neexecutat la data liberării persoanei condamnate este de doi ani sau mai mare” (art 97, alin 7, din Legea nr 254/2013).

Avocata lui Cristian Cioacă a confirmat că acesta a primit răspuns pozitiv de la comisia pentru liberare condiționată, formată din judecătorul de supraveghere a privării de libertate, care este și președintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, directorul adjunct pentru educație și asistență psihosocială și un consilier de probațiune. Admiterea cererii de liberare condiționată trebuie însă să fie validată de instanța pe raza căreia se află penitenciarul, însă opinia comisiei cântărește foarte mult în luarea deciziei finale. „Da, așa este. Are termen la instanță pe 28 iunie pentru a fi confirmată sau respinsă”, a declarat Maria Vasii, avocată lui Cristian Cioacă, pentru Fanatik.

Citeşte şi: Războiul dintre familia Elodiei și Cioacă continuă! Ce avere va moșteni fiul avocatei atunci când va împlini vârsta de 18 ani

Cristian Cioacă a fost condamnat în iunie 2014 la 16 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte și acces ilegal de un sistem informatic. Acesta ar urma să termine de executat pedeapsa în august 2028, deoarece se scad 449 de zile de măsuri preventive privative de libertate și 480 de zile considerate ca executate potrivit Legii 169/2017 (recursul compensatoriu), Cristian Cioacă executându-și pedeapsa în regim semideschis.