ULTIMA ORĂ. Cum va arăta guvernul Ponta III, conform ultimelor negocieri

România va avea un nou guvern pentru care USD negociază deja cu UDMR. Numărul de ministere va fi redus la 16 şi primul-ministru ar putea fi secondat de patru vicepremieri. Totodată vor rămâne două posturi de miniştri delegaţi.

26 feb. 2014, 07:38
ULTIMA ORĂ. Cum va arăta guvernul Ponta III, conform ultimelor negocieri

Mulţi dintre actualii miniştrii urmează să se regăsească şi în viitorul cabinet. Miniştrii delegaţi Liviu Voinea şi Constantin Niţă sunt favoriţi să preia ministerele Finanţelor şi Economiei, în timp ce la ministerul Muncii sunt vehiculate două nume: Florin Iordache şi Alexandru Cordoş, în prezent parlamentari PSD.

La Agricultură, Daniel Constantin urmează să îşi continue mandatul, în timp ce Rovana Plumb este favorită să continue la şefia ministerului Mediului. Actualii miniştri de la Externe, Justiţie, Educaţie şi Tineret şi Sport urmează să facă parte din viitorul cabinet.

UDMR ar putea să preia Ministerul Culturii, prin Kelemen Hunor, dar şi Ministerul pentru Societatea Informaţională. Sănătatea pare portofoliul cel mai disputat în prezent, fiind vehiculate trei nume: senatorul PSD Florian Bodog, Nicolae Bănicioiu şi Raed Arafat.

Iată variantele de lucru privind configuraţia noului Guvern:

Ministerul Finanţelor Publice – Liviu Voinea
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale – Florin Iordache/ Liviu Pop/ Alexandru Cordoş
Ministerul Sănătăţii –  Nicolae Bănicioiu
Ministerul Mediului, Apelor, Pădurilor şi Schimbărilor Climatice – Attila Korodi / Rovana Plumb
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Daniel Constantin, vicepremier
Ministerul Tineretului şi Sportului – Mihai Sturzu
Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier (UDMR) / Georgică Severin (PSD)
Ministerul pentru Societatea Informaţională – Bebe Ionică (PSD) sau un reprezentant al UDMR
Ministerul Transporturilor – Dan Şova
Ministerul Educaţiei – Remus Pricopie
Ministerul de Justiţie – Robert Cazanciuc
Ministerul de Externe – Titus Corlăţean
Ministerul Economiei şi Energiei – Constantin Niţă
Ministerul de Interne – Gabriel Oprea, vicepremier
Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale – Liviu Dragnea, vicepremier
Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa
Ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism – PC
Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – PC

Potrivit deciziei Delegaţiei Permanente a PNL, miniştrii liberali vor trebui să-şi prezinte demisiile până miercuri la ora 12. Liderul de grup al senatorilor PSD Ilie Sârbu a declarat, marţi, că negocierile oficiale legate de un nou guvern nu vor putea începe decât după retragerea oficială a liberalilor din cabinetul Ponta II.

Noul Guvern se va prezenta pe 4 martie în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de încredere, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru.

”Nu ne plângem, am tot sperat că mergem împreună cu PNL. S-a pus punct aseară, suntem bărbaţi politici, viaţa merge înainte, politica merge înainte, România are nevoie de a fi condusă. Încercăm zilele viitoare cu forţele politice din Parlament cu care credem că încă suntem compatibili să construim, să completăm Guvernul şi marţi, pe 4 martie, să ne prezentăm cu el în Parlament pentru a obţine votul de încredere”, a afirmat vicepreşedintele Senatului.

Pe lângă reconfigurarea Guvernului, va fi numită o nouă garnitură de secretari de stat în locul celor pe care i-a desemnat PNL. În plus, este de aşteptat un val de demiteri din instituţiile deconcetrate din judeţe, practica României postrevoluţionare arătând că orice schimbare de putere antrenând înlocuirea şefilor de instituţii la nivel judeţean pe criterii politice.