ULTIMĂ ORĂ: O dronă rusească a căzut în județul Tulcea. Autoritățile sunt în alertă

Autoritățile sunt în alertă, după ce joi dimineață o dronă rusească a căzut în județul Tulcea. Ministerul Apărării a anunțat că drona a căzut pe teritoriul României în urma atacurilor Rusiei de noaptea trecută asupra regiunii Odesa.

14 dec. 2023, 12:12
ULTIMĂ ORĂ: O dronă rusească a căzut în județul Tulcea. Autoritățile sunt în alertă
O dronă rusească a căzut în județul Tulcea. Autoritățile sunt în alertă

O dronă rusească a căzut în județul Tulcea. Reprezentanții Ministerului Apărării au anunțat că a fost identificat un crater de un metru și jumătate adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Citește și Rusia ameninţă România: dacă avioane de luptă ale Ucrainei decolează de pe teritoriul ţării noastre, Kremlinul va considera că România participă la război şi va lua măsuri

O dronă rusească a căzut în județul Tulcea

MApN transmite că dispozitivul a căzut într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu, județul Tulcea.

În cursul nopții de miercuri spre joi au fost ridicate mai multe avioane F16 românești, dar și aeronave Eurofighter germane pentru misiuni de supraveghere, după ce Rusia a lansat 42 de drone explozive şi 6 rachete în sudul Ucrainei, iar sistemele de apărare antiaeriană ale Kiev-ului au distrus 41 dintre acestea. De asemenea, atacurile rusești uu fost vizat și porturile Reni și Ismail.

Armata ucraineană a anunțat joi dimineață că resturi ale dronelor doborâte au avariat mai multe clădiri din Odesa şi 11 civili, inclusiv trei copii, au fost răniţi. Ea a precizat că Rusia a atacat infrastructura portuară din regiunea Dunării şi resturi au deteriorat clădirile a două depozite de cereale.

După ce a drona rusească a căzut pe teritoriul României autoritățile române au emis un mesaj RO-Alert, avertizând asupra posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Mesajul RO-Alert a fost transmis în întreaga zonă de nord a județului Tulcea și în zona de graniță cu Ucraina a județului Galați, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea.

Cetățenii au fost avertizați să caute adăpost în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă, având în vedere riscul căderii de obiecte din spațiul aerian. Mesajul RO-Alert informează populația din zona de graniță cu privire la pericolele posibile și îndeamnă la luarea de măsuri de protecție fără a intra în panică.

„În urmă cu puțin timp a fost emis un mesaj RO-Alert de avertizare despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Există indicii că asupra teritoriului ucrainean, în apropierea graniței cu România, au loc atacuri aeriene. Populația din zona de graniță este informată prin acest mesaj despre posibilele pericole și este sfătuită să nu intre în panică și să ia măsuri de protecție și adăpostire dacă situația o impune”, au transmis reprezentanții ISU Tulcea.

Conform surselor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta al județului Tulcea, sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), împreună cu instituțiile cu rol de apărare, monitorizează situația generată de conflictul armat din zona de graniță cu statul român, având ca obiectiv oferirea de protecție și sprijin comunităților din regiune. Până în prezent, nu au fost specificate localitățile în care a fost transmis mesajul RO-Alert, aceasta fiind o decizie a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Citește și Alertă de atac cu drone ruseşti aproape de graniţa României. Mesaj RO-Alert în Tulcea şi Galați