Ultima zi de audieri a Guvernului Orban II. Violeta Alexandru şi Victor Costache, aviz negativ. Adrian Oros, aviz favorabil

Ultimele audieri ale miniştrilor propuşi în Guvernul Orban II au loc astăzi. Primul ministru propus audiat în comisiile de specialitate a fost Adrian Oros, care a şi fost avizat pozitiv pentru Ministerul Agriculturii. L-a urmat Victor Costache. Ministrul propus la Sănătate a primit însă aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. Ulterior şi Violeta Alexandru a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. 

19 feb. 2020, 06:19

UPDATE: Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a primit aviz negativ, miercuri, din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Membrii comisiilor au avizat negativ noul mandat cu 35 de voturi „împotrivă” şi 13 de voturi „pentru”.

Citeşte şi: Contre între Olguţa Vasilescu şi Violeta Alexandru la audierea ministrului Muncii. Ce a spus ministrul despre majorarea pensilor

UPDATE 13.22: A început audierea Violetei Alexandru, propunerea premierului desemnat Ludovic Orban pentru Ministerul Muncii. 

„De câte ori mă chemaţi instituţional voi veni la comisie. În cele 3 luni de mandat, am pus instituţiile la treabă, să muncească, să treacă de raportări, statistici şi altele care prezintă o realitate cosmetizată. Am scos la lumină toate problemele cunoscute de foştii miniştri, dar cu privire la care nu s-a întâmplat nimic de ani de zile. Am cerut transparenţă totală şi recunoaşterea problemelor din sistem, respectiv am cerut tuturor celor care lucrează în sistem să vină cu soluţii şi nu să se comporte ca nişte oameni care nu respectă pensionarii, oamenii care muncesc, persoanele cu dizabilităţi, cei în nevoie. Cu alte cuvinte, în cele trei luni de mandat am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii şi am pus nevoile oamenilor în centrul preocupărilor mele”, a afirmat Violeta Alexandru.

UPDATE 13.20: Victor Costache a primit, miercuri, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, din partea comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat. S-au înregistrat 20 de voturi „pentru” avizul negativ, şase „împotrivă” şi o abţinere. Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ.

UPDATE 12.30: Audierea ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în Comisia pentru afaceri europene din Parlament

Riscul de decomitere pentru anul 2019, în valoare de 557 milioane de euro, a fost eliminat până la ultimul cent şi am reuşit să trimitem la Comisia Europeană declaraţii de un miliard de euro, a declarat, miercuri, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Parlament, ministrul propus al Fondurilor Europene, Marcel Boloş.


UPDATE 10.26: Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri, la audierea în comisiile parlamentare de specialitate, că nu va exista o criză a vaccinului antigripal în sezonul 2020 – 2021.

El a precizat că la Ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire pentru a se stabili necesarul de doze de vaccin antigripal.

Potrivit lui Costache, în actualul sezon, se înregistrează cel mai mic număr de decese provocate de gripă din ultimii ani.

Costache a mai declarat că în cadrul Programului Operaţional pentru Sănătate există un segment care va fi alocat medicinei stomatologice pentru copii, precum şi pentru non-asiguraţi. Declaraţia a fost făcută în contextul tragediei de la Piteşti, unde un copil a murit după ce i s-a făcut anestezie într-un cabinet stomatologic.

„În Programul Operaţional pentru Sănătate, pe care l-am elaborat împreună cu colegii de la Fonduri europene, avem un sector, un segment dedicat medicinei de familie şi, de asemenea, un sector – o noutate – care va fi alocat medicinei stomatologice pentru tot ceea ce înseamnă nu numai populaţie pediatrică, dar şi segmentul non-asigurat din România”, a răspuns Costache.

Nu este o problemă care datează de ieri de azi sau de anul trecut. Evident, trebuie să se aloce mai multe resurse medicinei dentare, deoarece o sănătate precară a cavităţii bucale nu se răsfrânge doar asupra cavităţii bucale, ci a întregului corp. (…) În contextul unui buget de stat golit şi văduvit, avem un ministru de Finanţe şi un prim-ministru care au girat o politică bugetară raţională şi să sperăm că la rectificarea din vară se vor putea aloca mai multe fonduri„, a mai spus Costache.

Ministrul propus la Sănătate a adăugat că sistemul de sănătate este „subfinanţat cronic”. „Cum putem face să ieşim din asta? Politicienii care şi-au asumat acest lucru şi care au promis de la anul să aloce un procent mai mare din PIB pentru bugetul sistemului sanitar şi, implicit, asta ar însemna şi o creştere a bugetului CNAS sau (…) dacă nu vom avea o alocare corectă din PIB este evident că trebuie să prezentăm populaţiei din România un sistem alternativ, care să ajute scăderea costurilor care sunt adresate unei singure persoane atunci când are o situaţie de criză„, a adăugat el.

Citeşte şi: Audieri ministru interimar al Sănătăţii: Victor Costache a efectuat circa 40 de operaţii de când a devenit ministru

Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat că a operat aproximativ 40 de pacienţi de când a fost numit ministru.

„Activitatea de ministru nu mă încurcă, am operat aproximativ 38 de pacienţi, este un volum mare pentru specialitatea pe care o practic. Şi pentru că suntem singurul centru de boli cardiovasculare din zonă. (…) Sunt operaţii care salvează viaţa”, a spus Costache, care a precizat că aceste intervenţii au fost efectuate în weekend.

UPDATE: Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. Au fost 18 voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi două abţineri.


UPDATE 9.24: Audieri miniştri/Oros: Principala noastră preocupare este de a scrie un Program Naţional Strategic cât mai bun posibil. Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic (PNS) cât mai bun posibil şi în folosul agricultorilor, a declarat, miercuri, ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. El a precizat că în prezent la nivelul Comisiei Europene se lucrează la Politica Agricolă Comună, fiind două mari provocări, respectiv „Green Deal”şi conceptul „De la fermă la furculiţă”, iar aceste două noi abordări trebuie implementate în PAC şi „noi trebuie să ne mişcăm foarte repede să le prindem în Programul Naţional Strategic”.

Adrian Oros, propus pentru Ministerul Agriculturii, este programat la ora 9.00, iar Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătăţii, va apărea în faţa parlamentarilor de la ora 10.00. Audierea lui Victor Costache stă sub semnul OUG pentru liberalizarea programelor naţionale de sănătate, criticată aproape zilnic de către PSD, dar şi de alte partide. 

”După 3 luni de mandat, a venit vremea unor răspunsuri şi a unor întrebări sau îngrijorări legitime legate de activitatea ministrului Sănătăţii, Costache”, a scris, marţi seară, pe Facebook, deputatul USR Emanuel Ungureanu. 

CCR judecă legalitatea nominalizării lui Ludovic Orban chiar în ziua învestirii Guvernului

De altfel, liderul USR, Dan Barna, a anunţat, marţi seară, că parlamentarii formaţiunii vor pune întrebări miniştrilor audiaţi ”pe probleme spinoase”. 

De la ora 12.00 este programată audierea lui Marcel Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene, iar de la ora 13.00 va fi audiată Violeta Alexandru, propusă la Miniserul Muncii. La audierile din octombrie, Violeta Alexandru a fost avizată negativ.

Ultimul care va fi audiat de către comisiile reunite este Lucian Bode, propus pentru Ministerul Transporturilor.

Luni şi marţi au fost audiaţi majoritatea miniştrilor propuşi să facă parte din Guvernul Orban II. În prima zi a fost avizat pozitiv Nicolae Ciucă, pentru Ministerul Apărării, iar în cea de-a doua zi a audierilor au fost avizaţi pozitiv Bogdan Aurescu, pentru Ministerul Afacerilor Externe, şi Virgil Popescu, pentru Ministerul Economiei.

Premierul demis şi desemnat Ludovic Orban a afirmat că nu este interesat de avize, întrucât nu acceptă evaluarea parlamentarilor PSD. Orban a precizat, marţi seară, că a fost mulţumit de prestaţia candidaţilor care au dovedit că au soluţii pentru problemele ridicate.

Votul pentru învestirea Guvernului Orban II este programat în 24 februarie.