Ultimele clipe din viața lui Arsenie Boca, povestite de Florian Bichir: „A murit singur, într-o garsonieră pârâtă, nu-l primeau nici la mănăstire”

Florian Bichir a povestit cum a arătat sfârșitul părintelui Arsenie Boca, cine i-a fost alături în ultimele clipe și ce s-a întâmplat după moartea sa.

29 aug. 2023, 08:40
Ultimele clipe din viața lui Arsenie Boca, povestite de Florian Bichir: „A murit singur, într-o garsonieră pârâtă, nu-l primeau nici la mănăstire”
Florian Bichir, despre ultimele clipe din viața lui Arsenie Boca

Florian Bichir, teolog, istoric, profesor universitar și doctorand, a studiat Arhivele Securității și deține informații prețioase. Acesta a dezvălui detalii neștiute din viața lui Arsenie Boca. Moartea sa a trezit multe controverse, unii au spus că a fost torturat de Securitate, iar alții că sfârșitul a venit natural.

Profesorul Bichir a dezvăluit cum au stat, de fapt, lucrurile. În realitate, Arsenie Boca ar fi murit în condiții grele, îngrijit de o maică și de un angajat al Securității. Preotul nu mai purtase haine monahale încă din anul 1956 și nu mai era primit la Mănăstire.

„Părintele Arsenie Boca a murit civil, să spunem așa, într-o garsonieră, semi-paralizat, îngrijit de o maică care, din nefericire, îl turna și la Securitate. N-a apucat să prindă decembrie, l-au luat părinții de la mănăstire, l-au îngropat în veșminte monahale, pentru că el mult timp nu a mai fost primit în Biserică, și a fost îngropat ca un monah. Omul a murit singur, într-o garsonieră pârâtă, în Sinaia, nu-l primeau nici la mănăstire”, a declarat Florian Bichir în cadrul podcastului „Vreau să știu”, găzduit de Cătălin Oprișan.

Citește și: Răspunsul primit de Nicolae Ceaușescu atunci când l-a întrebat pe Arsenie Boca cât mai are de trăit. Fostul dictator nu l-a crezut și nu și-a mai dorit să-l vadă vreodată pe „Sfântul Ardealului”

Despre Arsenie Boca se spune că era clarvăzător și că putea să privească viitorul. A știut că va muri, dar și că regimul comunist va cădea. Există persoane care nu cred aceste informații, dar Florian Bichir le confirmă.

Cel mai mare miracol făcut de părinte este acela că a reușit să fie simultan în două locuri, în colonia de muncă unde era închis, dar și la înmormântarea mamei sale. Acest mister nu a fost elucidat niciodată și chiar și în timp ce se afla pe patul de moarte, reprezentanții Securității au încercat să afle de la Sfântul Ardealului adevărul.

„Părintele era închis într-o colonie de muncă, la Canal, și i-a murit mama. Ei bine, au fost săteni care au participat la înmormântare și care l-au turnat la Securitate că a fost fizic acolo.

Și în ’89, pe patul de moarte, Căpitanul de Securitate: ‘Spune, mă, cum ai evadat? Cum ai ieșit din trup și ai ajuns acolo și noi nu știm?’. Nici noi nu avem probă, de asta sunt miracole”, a povestit Florian Bichir.

Citeșteși: Profețiile părintelui Arsenie Boca despre viitorul României. Venirea americanilor și căderea comunismului

Arsenie Boca a fost luat în vizor de Securitate din cauza sincerității sale. Părintele refuza să ofere Sfânta Împărtășanie celor pe care îi considera că nu sunt demni.

„Era teribil de onest, mulți l-au urât pentru asta. Îți spunea adevărul în față, nu avea ocoliș. Mulți nu l-au înțeles datorită francheții sale extraordinare.

Era extrem de precaut cu Sfintele Taine. Dacă te știa păcătos, puteai să faci orice, să-l ameninți cu orice, nu-ți dădea Sfânta Împărtășanie. Nu făcea rabat de la credință”, a povestit profesorul Bichir.

Mormântul părintelui a devenit loc de pelerinaj și sute de mii de credincioși îl vizitează anual. Este considerat Sfântul Ardealului, dar au existat reprezentanți ai Bisericii care s-au opus canonizării lui.

„Înaltpreasfințitul Pimen, care a murit de COVID, a zis ‘Niciodată, că a fost un c****r’ și că el nu va fi niciodată de acord”, a susținut Florian Bichir.