Ultimul om care a păşit pe Lună a făcut un experiment inedit cu camera foto

Comandantul misiunii Apollo 17, Eugene Cernan, ultimul om care a păşit pe Lună, a dezvăluit în urmă cu câteva zile că a lăsat pe suprafaţa satelitului nostru o cameră foto, sperând că va fi recuperată de următorii astronauţi pentru a măsura nivelul de radiaţii.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 19:46
Ultimul om care a păşit pe Lună a făcut un experiment inedit cu camera foto

Aparatul, un Hasselblad folosit pentru a realiza multe din imaginile celebre ale misiunii, a fost lăsat cu lentilele îndreptate spre spaţiu. Cernan spera că va fi folosit pentru ultimul experiment al misiunii şi că viitorii astronauţi vor măsura radiaţiile de pe lentile.

La 40 de ani după misiune, Cernan regretă că amprentele sale sunt ultimele de pe Lună. În vârstă de 78 de ani, Eugene a declarat pentru Bloomberg că el credea că misiunea lui nu era sfârşitul, ci începutul explorării umane pe Lună şi mai credea că astronauţii vor păşi şi pe Marte până la sfârşitul secolului.

Următoarele trei misiuni pe Lună, după Apollo 17, au fost anulate din cauza reducerilor de buget. Acum, Cernan recunoaşte că faptul că şi-a părăsit camera foto acolo a fost o greşeală.

„Mi-am lăsat camera Hasselblad acolo cu lentilele îndreptate către zenit, ideea fiind că într-o zi cineva se va întoarce şi va afla cât de deteriorată a fost sticla de radiaţiile cosmice. Aşa că, atunci când urcam pe scară, nu am făcut o fotografie a ultimului meu pas. Ce stupid!”, mărturiseşte astronautul.

„Nu ar fi fost mai bine să iau camera cu mine, să fac fotografia, să scot filmul şi să arunc camera?”, a mai spus Eugene.

Cernan speră că programele de explorare a spaţiului cu echipaj uman să fie accelerate. „Cred că mai întâi trebuie să ne facem o bază pe Lună, pentru a folosi sisteme mai avansate de propulsie„, a declarat astronautul, care a precizat că vrea să meargă pe Marte, dar că nu doreşte să îşi petreacă nouă luni pe drum şi apoi să aştepte alte 18 luni până când se aliniază planetele şi poate veni acasă.

„Pentru Marte avem nevoie de o tehnologie de propulsie care să ne ducă acolo în 60 de zile, de exemplu, şi apoi să petrecem acolo oricât este nevoie – două luni, şase luni – şi să ne întoarcem când vrem. Acest lucru necesită propulsie ionică şi nucleară şi o bază pe Lună”, a mai precizat Eugene Cernan.