Ultimul trend în materie de amenajare a locurilor de veci. Cât te costă să-ți îngrijească mormântul un specialist în peisagistică. La cât ajunge un abonament și ce servicii intră în preț

Mulți specialiști în peisagistică s-au reorientat, în ultimii ani, către o ramură ceva mai bănoasă a meseriei lor și care le oferă mai multă siguranță, și anume amenajarea mormintelor. Și nu duc lipsă de clienți, astfel că amenajarea mormintelor devine un business din ce în ce mai profitabil.

16 apr. 2024, 17:36

Andrei Lupu se ocupă, de mai mulți ani, de peisagistică și amenajarea locurilor de veci din Iași și nu duce lipsă de comenzi. Solicitările vin în special de la persoane plecate la muncă peste hotare, care vor ca mormintele persoanelor dragi din România să nu fie năpădite de buruieni. În plus, cei care lucrează în afara țării sunt, în general, oameni cu dare de mână care își permit să facă o astfel de investiție.

Ultimul trend în materie de amenajare a locurilor de veci

Ieșeanul susține că aproximativ 70 la sută din clienții săi sunt ieșeni plecați la muncă în străinătate, scrie bzi.ro. Costurile pentru amenajarea unui mormânt variază între 1.000 și 2.500 de lei, în funcție de dorințele clientului. Dar clienții au și posibilitatea de a-și achiziționa abonamente pentru întreținerea locurilor de veci. Un abonament lunar costă aproximativ 250 de lei.

Cele mai multe comenzi le avem înainte de Paște, aceea este perioada cea mai aglomerată pentru noi. Majoritatea clienților noștri sunt persoane plecate în străinătate, care nu se pot ocupa de locurile de veci ale celor dragi, în jur de 70 la sută din clienții noștri sunt plecați în străinătate. Sunt oameni care chiar nu pot să vină în țară, dar vor să fie pregătit totul cum trebuie, nu își doresc ca mormintele celor apropiați să fie lăsate în paragină. În anul 2023, am amenajat în jur de 100 de morminte”, a explicat specialistul pentru sursa citată.

Citeste si Mafia mormintelor vândute cu tot cu morți. Mii de euro pentru un loc de veci ce poate fi plătit și în rate

Cât te costă să-ți îngrijească mormântul un specialist în peisagistică

Și dacă vrei să-ți iei de grija îngrijirii locurilor de veci ale celor dragi, îți poți achiziționa un abonament. Abonamentele sunt lunare sau pe trei luni. Pentru 250 de lei pe lună, peisagistul se deplasează de cinci ori într-o lună la mormânt și se îngrijește ca acesta să arate cât se poate de bine.

„Cel mai scump mormânt amenajat de noi, anul trecut, a costat 2.500 de lei, dar a fost mult de lucru la el, am plantat flori, ne-am ocupat de șlefuire, am pus pietre decorative. În mod normal, amenajarea unui mormânt costă până într-o mie de lei, dar avem și clienții care vor lucrări mai speciale. Nouă ne ia în jur de 2-3 ore să amenajăm un mormânt de la 0, dar rezultatul este unul spectaculos la final.

Noi avem și abonamente lunare sau la trei luni. Astfel, acum, că vine vara, mormintele trebuie să fie întreținute, florile trebuie să fie udate de cineva, iar aici intervenim noi cu serviciile noastre. Un abonament lunar costă în jur de 250 de lei. Pentru banii ăștia, noi mergem de 5 ori pe lună și udăm florile, astfel că fiecare mers la mormânt costă 50 de lei. Dacă e nevoie, schimb și florile uscate, iar pentru asta clienții nu trebuie să mai plătească nimic în plus, totul intră în costul abonamentului”, a explicat Andrei Lupu.

Citeste si Mitică Dragomir a dezvăluit cât costă un loc de veci în cimitirul Bellu. Sumele sunt exorbitante. ”Dacă îl vând iau 150-175.000 de euro”