ULUITOR: O ţară DISPARE de pe harta lumii. Măsură disperată a autorităţilor

Arhipelagul Kiribati, ameninţat de creşterea nivelului mărilor, a cumpărat peste 2.000 ha de teren pe insulele vecine Fidji, ca posibil mijloc de a-şi pune la adăpost populaţia de o eventuală scufundare a arhipelagului.

RomaniaTV.net
17 iun. 2014, 09:20
ULUITOR: O ţară DISPARE de pe harta lumii. Măsură disperată a autorităţilor

Micul arhipelag Kiribati – 32 de atoli răspândiţi în Pacific, între Hawaii şi Polinezia Franceză – a cumpărat recent 2.200 ha de teren în Vanua Levu, insulă din arhipelagul vecin Fidji, anunţă agenţia EIN News, preluată duminică de la-croix.com. Costul tranzacţiei a fost de 6,23 milioane de euro, plătiţi Bisericii anglicane, deţinătoarea terenurilor.

Extinderea nu are însă nimic imperialist. Aflat la originea acestui proiect lansat în urmă cu câţiva ani, preşedintele insulelor Kiribati, Anote Tong, caută o soluţie de refugiu pentru cei 103.000 locuitori ai arhipelagului, ameninţat serios de creşterea nivelului apelor ca efect al încălzirii climatice. ‘Sperăm că nu va trebui să mutăm pe nimeni pe acea bucată de pământ, dar, dacă va fi absolut necesar, o vom putea face’, a declarat Anote Tong agenţiei Associated Press.

Pe actualii ocupanţi ai insulei Vanua Levu îi îngrijorează sosirea unor noi locuitori. ‘Pământul nu a fost cumpărat pentru a-i muta acolo pe locuitorii noştri şi nimeni nu va emigra pe această insulă’, a arătat Rete Ta Rimon, ambasador al insulelor Kiribati în insulele Fidji. El adaugă că este vorba despre ‘o investiţie a guvernului din Kiribati, menită să ducă la utilizarea terenului pentru diferite culturi’ agricole. Afectate de infiltrarea apei sărate, multe terenuri din Kiribati nu sunt propice agriculturii, încheie la-croix.com.