UMF Târgu Mureş inflamează subiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, susţine că dacă nu se pot dobândi şi păstra drepturile comunităţii maghiare în cadru democratic, în cadrul Parlamentului, atunci trebuie găsite alte soluţii, cum ar fi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, transmite corespondentul Mediafax.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 14:33
UMF Târgu Mureş inflamează subiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc

Preşedintele UDMR, Tamas Sandor, şi-a exprimat indignarea faţă de intenţia noului Guvern de a anula HG privind UMF Târgu Mureş, susţinând că astfel vrea să ia un drept deja dobândit de comunitatea maghiară.

„Noi (reprezentanţii comunităţii maghiare – n.r.) nu numai că am militat verbal pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, ci am şi pus cărămidă peste cărămidă pentru a construi acest ţinut. (…) Dacă nu se înţelege la Bucureşti că doleanţele comunităţii maghiare trebuie să se rezolve în sistem democratic, în Parlament, dar nu numai, ci şi trebuie să se garanteze aplicarea legislaţiei în vigoare, şi aici vorbesc despre cea referitoare la linia cu predare în limba maghiară de la UMF, atunci trebuie să găsim alte soluţii”, a afirmat Tamas, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele UDMR Covasna a spus că una dintre aceste soluţii ar fi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. „Dacă nu se poate rezolva acest lucru într-un cadru organizat, democratic, în Parlamentul României, atunci trebuie să găsim alte soluţii, iar autonomia teritorială este o altă soluţie. Deciziile să fie luate de noi, sau cel puţin să avem drept de veto în deciziile care ne privesc pe noi (comunitatea maghiară – n.r.). (…) Pe termen lung tot noi, comunitatea maghiară, o să câştigăm”, a conchis Tamas Sandor.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, vineri, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Luni, Guvernul Ungureanu a atacat însă cu recurs sentinţa de suspendare.

Guvernul a decis în şedinţa de marţi să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanţei de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.

Premierul Victor Ponta a precizat totodată că o delegaţie a Guvernului se va deplasa la Târgu Mureş pentru a „media” o soluţie în acest caz, în conformitate cu principiile autonomiei locale.