Un adolescent din Arad a murit din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă, fiind al treilea deces în judeţ

Un băiat de 15 ani din judeţul Arad a murit, joi, în spital, din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă, în condiţiile în care adolescentul suferea de o afecţiune congenitală şi nu era vaccinat. Acesta este al treilea deces înregistrat în judeţ în timpul epidemiei de rujeolă. Joi, toate paturile Secţiei Infecţioase Copii de la Spitalul Judeţean erau ocupate de bolnavi de rujeolă.

RomaniaTV.net
20 oct. 2016, 11:48
Un adolescent din Arad a murit din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă, fiind al treilea deces în judeţ

Adolescentul a fost internat duminică seară la Spitalul Judeţean din Arad.

„ A ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe cu disfuncţie ventilatorie, cu bronhopneumonie, pe rujeolă. A fost internat la Contagioase. Starea sa s-a agravat progresiv luni după-masă, în a doua zi de internare, motiv pentru care a fost transferat, prin secţia de Pediatrie, la Terapie Intensivă. Decesul s-a înregistrat joi, la ora 8.40″ – a precizat dr. Dorin Lazăr, şeful Secţiei Pediatrie II, potrivit aradon.ro.

Adolescentul suferea de o boală congenitală metabolică, Niemann Pick.

” E o boală congenitală care afectează întreaga economie a organismului prin depozitarea unor substanţe străine organismului în creier, în ficat, în splină, în rinichi, în plămâni şi care afectează dezvoltarea somatică (fizică), psihică şi intelectuală. Nu există tratament la îndemână şi nici nu a urmat un tratament. Pe acest fond, cunoscut, confirmat ultima dată la 14 ani, la Clinica din Cluj (unde se şi fac aceste determinări mai speciale pentru boli rare), a făcut o rujeolă. A luat-o din familie, de la nişte verişori. A făcut, deci, rujeolă care a evoluat, timp de o săptămână acasă şi, în evoluţie, spre sfârşit, a făcut o complicaţie. O situaţie care e frecventă evoluţia unor rujeole cu forme grave, mai ales pe teren din acesta care este tarat. A făcut o complicaţie pulmonară cu insuficienţă respiratorie marcată, cu stopuri repetate, a fost intubat, perfuzat, i s-au administrat antibiotice şi evoluţia lui a fost, din nefericire, spre deces, înregistrat la patru zile de la internare” – a declarat dr. Dorin Lazăr.

Părinţii băiatului s-au resemnat şi au cerut să nu i se facă autopsie, ei fiind de acord cu tratamentul aplicat de doctorii care l-au îngrijit.

„Ce să zic, că a murit un copil de 15 ani? Putem să-l mai scoatem de acolo, de unde e? Am vrut să-l ducem la Viena. Au zis că nu se poate, că e riscant. Ce să facem? Cine e vinovat? Cine să fie! L-a iubit Dumnezeu şi l-a luat la El, sus. Nu putem învinovăţi pe nimeni” – a spus fratele băiatului mort.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, la 14 octombrie, erau confirmate 132 de cazuri de rujeolă, Aradul aflându-se pe locul doi pe ţară, după Mureş (176 de cazuri).

Citeşte şi Încă 33 de cazuri noi de rujeolă confirmate în ultima săptămână