Un aliment nesănătos consumat în cantităţi industriale de români s-a scumpit. Urmează alte scumpiri în supermarket-uri

Un român a ajuns să consume 3 kilograme de margarină pe an - pe tartine, la mic dejun, dar mai ales în merdenele, cornuri și biscuiți.
Filip Stan
14 mart. 2025, 08:58
Un aliment nesănătos consumat în cantităţi industriale de români s-a scumpit. Urmează alte scumpiri în supermarket-uri

Scumpirile nu se domolesc în supermarket-uri, cel puţin asta arată datele de la statistică. Indiferent că vorbim de mâncare, produse pentru casă sau servicii. Inflaţia în luna februarie a urcat la 5%. Pe lista produselor alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an se află margarina. Preţul a crescut cu 17 procente. Astfel că o astfel de cutie de margarină a ajuns să coste 13 lei.

Pronosticul crunt al unui economist: Ne paște criza. Scumpiri de la 1 iulie, din cauza creşterii preţurilor la energie şi carburanţi

Un român a ajuns să consume 3 kilograme de margarină pe an – pe tartine, la mic dejun, dar mai ales în merdenele, cornuri și biscuiți. Margarina conţine uleiuri vegetale solidificate prin hidrogenare, iar procesul poate duce la formarea de grăsimi trans, care se depun pe artere. Este un aliment foarte ieftin în comparaţie cu untul, pe care ţările dezvoltate încearcă să îl elimine pe cât posibil.

Tăvălug de scumpiri în supermarket: Odată cu scumpirea margarinei, se scumpesc şi alte produse

Odată cu scumpirea margarinei, se scumpesc şi alte produse. Cum ar fi cele de patiserie. Spre exemplu, mucenicii. Pe etichetă scrie clar că unul dintre ingrediente este margarina.

Şi produsele sănătoase, fructele sau legumele, ne costă mai mult. În pieţe, kilogramul de varză nouă e 13 lei, iar cel de cartofi noi – 15 lei. Ardeii costă şi 25 de lei. Detergenţii s-au scumpit cu 10%, iar articolele de igienă cu 5%. Serviciile sunt cele care pun cea mai mare presiune pe rata inflaţiei, iar dintre servicii cele din resraurante înregistrează creşteri consistente de preţuri, cu 8 procente, în comparaţie cu anul trecut.

România se pregătește de noi scumpiri. Prețurile pentru produsele de la raft ar urma să crească în medie cu 35%

„Semnificativ s-a scumpit carnea de vită, brânzeturile pe care le folosim la pizza, carnea pe care o folosim la toast-uri, la burgeri. Cumpără mai puţin, dar încercăm să le facem mai bune, să le putem vinde”, spune Sorin Tase, reprezentant restaurant.

Acesta e doar începutul. Având în vedere că avem noi factori care vin din exterior şi care vor tinde să pună presiune asupra preţurilor„, spune Christian Năsulea, profesor de economie. Estimarea Băncii Naţionale pentru finalul anului este o inflaţie de 3,8%.

Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii economice în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii şi creşterea preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, până în aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2025, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +25%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna februarie 2025, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +33%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +15%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).

Servicii

Conform estimărilor din luna februarie 2025, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%).

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…