UN AN de la incendiul din Club COLECTIV. Filmul tragediei în urma căreia 64 de persoane au murit FOTO

30 octombrie 2015 va rămâne o dată neagră în istoria Bucureştiului şi a României. Un incendiu izbucnit în timpul unui concert rock al trupei Goodbye To Gravity în Club Colectiv, care funcţiona în incinta fostei fabrici Pionierul avea să schimbe vieţi, destine, mentalităţi şi oameni. România s-a schimbat în anul scurs de la momentul în care, la 22.30, se declanşa incendiul care avea să însemne iadul pentru sutele de tineri din club. Unii au reuşit să iasă, alţii au rămas blocaţi între iad şi uşa care le-ar fi adus salvarea. Unii au murit pe loc, asfixiaţi, arşi, alţii au ajuns la spital unde au câştigat sau au pierdut lupta pentru viaţă. Dintre cei cinci membri ai trupei Goodbye To Gravity doar solistul Andrei Găluţ a supravieţuit. Basistul Alex Pascu s-a stins în spital, iar Vlad Ţelea, Mihai Alexandru şi Bogdan Lavinius şi-au pierdut viaţa chiar acolo, în clubul groazei.

RomaniaTV.net
30 oct. 2016, 19:19
UN AN de la incendiul din Club COLECTIV. Filmul tragediei în urma căreia 64 de persoane au murit FOTO

În total 64 de oameni au murit în urma incendiului din Club Colectiv. Alţi aproape 200 au fost răniţi. 26 au murit pe loc, încă unul în acea noapte de Halloween. O noapte a groazei, care avea să se prelungească încă multe zile şi nopţi la rând. Fiecare zi mai aducea cu ea vestea unei noi lupte pierdute. S-a ieşit în stradă, s-a schimbat Guvernul, s-a schimbat primarul la Sectorul 4, ISU a luat măsuri mai dure de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare pentru localuri, după ce mai mulţi pompieri au fost anchetaţi alături de patronii clubului. Toate demersurile autorităţilor nu-i vor putea aduce însă niciodată înapoi pe cei 64 de tineri care, de un an încheiat deja, sunt plânşi zilnic de părinţi, rude şi prieteni. Toţi cei anchetaţi sunt acum în libertate.

Tragedia din Club Colectiv a început la ora 22.30

Incendiul din #Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, Mantras of War.

Focul a izbucnit de la artificiile folosite în timpul concertului, flăcările extinzându-se cu repeziciune pe stâlpii îmbrăcaţi în burete ce ar fi trebuit să fie ignifugat şi apoi la plafon. Totul în mai puţin de 30 de secunde. Un timp mult mai scurt decât ar fi crezut oricine că e necesar pentru a parcurge drumul până în iad.

Din cauza vitezei cu care s-a manifestat incendiul, dar şi a substanţelor toxice emanate, cei prinşi înăuntru nu au mai avut aproape nicio şansă. Dacă nu au ars de vii, participanţii la concert au sfârşit asfixiaţi şi intoxicaţi cu monoxid de carbon şi alte gaze.

Primul apel la 112 care a anunţat incendiul din Club #Colectiv a fost înregistrat la ora 22:32, după ce o parte din cei prezenţi în club şi-au dat seama de dimensiunea tragediei şi au reuşit să iasă afară. Pentru cei prinşi înăuntru, în încăperea plină de fum înecăcios, distracţia a început să devină un coşmar.

Din cauză că în club s-a permis intrarea unui număr de aproape 400 de persoane, mult peste capacitatea maximă, evacuarea s-a făcut foarte greu, iniţial pe o uşă îngustă, apoi fiind deschisă o altă ieşire la presiunea mulţimii. Astfel, primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gaze emanate au început să iasă din club, fiind ajutate iniţial de locuitorii din zonă care veniseră cu găleţi de apă. 

La 22:42 primele două ambulanțe și mașini de pompieri ajung la clubul Colectiv. Incendiul este stins repede, însă pompierii găsesc înăuntru mai multe trupuri carbonizate. Personalul medical din ambulanțe și cel de garda de la Maternitatea Bucur, aflată la câțiva metri de clubul Colectiv, au acordat primul ajutor persoanelor grav afectate și celor aflați în stop cardiorespirator, victimele fiind resuscitate chiar în stradă.

Din acest moment, a început o adevărată dramă vizuală: cei arși, mulți fără haine şi cărora le curgea pielea și carnea la propriu, încercau să blocheze ambulanțele, implorând să intre mai mulți într-o salvare. Câțiva tineri cu arsuri foarte grave au decedat însă pe caldarâm, în ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. În următoarele minute, au ajuns la locul incendiului peste 20 de ambulanțe care au început să transporte pacienţi, iniţial la Spitalul Universitar, ulterior şi la alte unităţi medicale. 

În scurt timp, tot oraşul a început să vuiască de sunet de sirene de ambulanţă în drumul lor spre spitalele Floreasca, Universitar și Spitalul de Arși unde a început să vină de acasă şi personalul medical liber, pentru a ajuta. În total, peste 500 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Sănătății — echipaje medicale, pompieri, jandarmi și polițiști — au intervenit pentru salvarea răniților și stingerea incendiului. 

Dimineaţa de sâmbătă a debutat cu un bilanţ extrem de trist: 27 de morţi în Club Colectiv, autorităţile anunţând că numărul lor s-ar putea dubla. Realitatea a fost însă şi mai tragică. Pe parcurs, numărul deceselor a crescut mai mult decât au estimat medicii, ajungând la 64 de oameni. 

Cei mai mulţi morţi au suferit arsuri grave pe suprafaţă corpului, dar au fost intoxicați și cu fum, monoxid de carbon, acid cianhidric și alte substanțe rezultate din arderea buretelui de pe pereţi şi a tavanului cu lemn. O parte din ei au avut şi alte traumatisme, fiind prinși sub dărâmături sau chiar călcați în picioare în busculada creată la incendiu.

Gazele toxice au produs efect atât imediat, cât şi mai târziu celor care au fost internaţi, acidul cianhidric fiind extrem de coroziv la nivelul căilor respiratorii. Ulterior, condiţiile improprii din spitale şi infecţiile nozocomiale au mai curmat şi alte vieţi, o parte din pacienţi găsindu-şi sfârşitul şi la transferul în străinătate.

A fost o mobilizare generală de forţe pentru salvarea celor care au ieşit din club, mulţi medici şi asistenţi venind de acasă să ajute victimele arse, deşi multe voci au comentat că în prima fază ambulanţele au ajuns greu la faţa locului şi nu cu toate dotările necesare de urgenţă. 

Amploarea evenimentului a determinat ulterior Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat tragediei, premierul Victor Ponta şi guvernul condus de acesta, precum şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone au demisionat pe 4 noiembrie 2015.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au murit 64 de persoane: 26 de persoane au decedat în incinta clubului și una a murit în drum spre spital, restul pierzându-şi viaţa în săptămânile care au urmat după incendiu. Primele victime au fost chiar membrii trupei Goodbye to Gravity. În faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. Chiar şi acum mai este încă o victimă internată în spital în străinătate, altele fiind sub tratament şi necesitând operaţii pentru recuperare. 

A fost cel mai grav accident din România de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.

LISTA COMPLETĂ A CELOR 64 DE VICTIME DECEDATE ÎN URMA INCENDIULUI DIN CLUB COLECTIV DIN 30 OCTOMBRIE 2015, conform ro.wikipedia.org.

1. Mihai Alexandru, 34 de ani, arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity

2. Vlad Țelea, 37 de ani arhitect, chitarist al trupei Goodbye to Gravity

3. Cătălina Ioniță, 34 de ani, arhitect, cofondator al UrbanEye Film Festival din București, prietena lui Mihai Alexandru

4. Laurențiu Vârlan, 30 de ani, chitarist în trupa Up to Eleven

5. Adrian Rugină, 38 de ani, producător muzical și toboșar la trupa Bucium, a murit salvând alte vieți, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României

6. Marius Ștefan Rușitoru, 27 de ani, editor de imagine la TVR

7. Monica Tănăsoiu, 35 de ani, manager la o agenție de publicitate din București

8. Claudiu Petre, 35 de ani, Sysadmin la Apa Nova și fotograf, a murit după ce a salvat două persoane, decorat post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Președintele României

9. Maria Ion, 38 de ani, femeie de serviciu în clubul Colectiv. Văduva a lăsat în urmă 5 copii

10. Ștefan Hamed-Andrei, 15 ani, elev olimpic al Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu din Capitală, a murit intoxicat în incendiul din Clubul Colectiv

11. Alexandru Cătălin Simion, 40 de ani, chitarist care a făcut parte din formaţiile: Erase, Phobia, Hatemode, Deliquents

12. Anda Ioana Epure, 31 de ani, București

13. Petre Andrei Bucă, 29 de ani, arhitect din Brăila

14. Mihaela Vieru, 31 de ani, din Onești, inginer medical la o firmă de aparatură medicală din București, prietena toboșarului Constantin Ignat, decedat și el în incendiu

15. Maria Vulcu, 30 de ani, arhitect din Deva lucra în Capitală

16. Valentina Florea, 27 de ani, din Galați, absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice din București, lucra la o firmă de publicitate și marketing din Capitală

17. Carmen Irina (Karina) Oprița, 24 de ani, din Câmpina, a absolvit Facultatea de Informatică, era în primul an la masterat și lucra ca specialist IT la Telekom, în București

18. Matei Gabriel, 42 de ani, din Prahova, a terminat Universitatea Politehnica din București

19. Radu Palada, 35 de ani, din Câmpina, lucra în domeniul web marketing

20. Nelu Tilie, 47 de ani, fost jurnalist în anii 1990 la Tineretul Liber

21. Diana Enache, 25 de ani, din Câmpulung Muscel, studentă la Cibernetică

22. Nicoleta Baldovin, 25 de ani, din comuna Dobrotești, județul Teleorman, absolvise două facultăți: Drept și Istorie și era angajată a Institutului Național al Patrimoniului

23. Ioan Tripa, 45 de ani, din Oradea, arhitect

24. Alexandru-Paul Georgescu, 23 de ani, bassist, student anul II Master 

25. Constantin Ignat, 40 de ani, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Sport și toboșar al trupei rock Monarchy Band

26. Valentin Fieraru, 25 de ani, barman în Clubul Colectiv

27. Simona Livia Stan, 27 de ani, din București, angajat la Oracle

1 noiembrie 2015

28. Liliana Gheorghe, 25 de ani, studentă la Litere

29. Mimi Voicu, 31 de ani, designer și costumier al trupei rock Goodbye to Gravity, angajată a companiei Oracle 

30. Alexandra Matache, 26 de ani, din București, angajată a clubului Colectiv, absolventă a facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București

2 noiembrie 2015

31. Costel Cârlicean, 44 de ani, inițial neidentificat, decedat la Spitalul de Arși

3 noiembrie 2015

32. Andreea Chiriac (Beavy), 28 de ani, angajată a companiei Oracle

7 noiembrie 2015

33. Ionuț Cosmin Popescu, 32 de ani, din Focșani

34. Daniel Ciobanu, 40 de ani, cameraman și chitarist al trupei Prea Târziu

35. Ionuț Maior, 27 de ani, din Onești, locuia în Capitală, basist în trupa de rock Bruma, a absolvit Politehnica, a murit la Spitalul Universitar

36. Tullia Ciotola, 20 de ani, italiancă studentă la Universitatea Orientale din Napoli, se afla la București în cadrul programului universitar Erasmus, a murit într-un spital din Rotterdam, după ce a fost transferată de la Spitalul SRI în Olanda

37. Florin Cristian Popescu. 35 de ani, bodyguard în clubul Colectiv, a murit la Rotterdam, în drum spre spital, după ce a fost transferat de la Spitalul SRI în Olanda

38. Adrian Popa, 29 de ani, angajat al companiei Oracle, a murit la Spitalul Floreasca

39. Alex Chelba, 33 de ani, fotograf

40. Andra Elena Toader, 30 de ani, din Bacău, fotograf, a murit la Spitalul Floreasca

41. Serian Mavi, 25 de ani, de origine tătară, absolventă a facultății de Limbi Străine, angajată la compania Oracle, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni

8 noiembrie 2015

42. Ayberk Manci, 20 de ani, cetățean turc, student la Facultatea de Studii Economice a Universității din Izmir, se afla în România prin Programul universitar Erasmus, a decedat la Spitalul Floreasca

43. Alexandra Rădulescu, 26 de ani, din Brașov, barman în Clubul Colectiv, a murit la Spitalul Floreasca

44. Matei Alexandru, 26 de ani, din București, a încetat din viață la Spitalul de Arși

45. Bogdan Enache, 41 de ani, toboșarul trupei Goodbye to Gravity, starea acestuia s-a agravat în timp ce era transferat de la Spitalul de Arși către o clinică din Zurich, Elveția şi a decedat. 

9 noiembrie 2015

46. Teodora Maftei, 36 de ani, fotograf și jurnalistă Pro Tv, a murit la un spital din Israel

47. Liviu Zaharescu, 25 de ani, din Brașov, fotograf pentru publicația online Let’s Rock România, absolvent al Facultății de Marketing a Academiei de Studii Economice București, a murit la Spitalul de Arși

10 noiembrie 2015

48. Tudor Golu, 28 de ani, chitaristul trupei rock Axial Lead, a murit într-un spital din Birmingham

49. Elena Nițu, 18 ani, din București, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Economic A.D. Xenopol, din Capitală, a decedat într-un spital din Liverpool

11 noiembrie 2015

50. Vlăduț Roberto Andy, 19 ani, a murit în ziua când împlinea 19 ani într-un spital din Chelmsford

51. Alexandru Pascu, 33 de ani, basistul trupei Goodbye to Gravity, a murit pe un aeroport din Paris în timp ce era transportat la un spital din Franța

12 noiembrie 2015

52. Mădălina Strugaru, 29 de ani, prietena solistului Andrei Găluț, a decedat la Spitalul Floreasca

53. Alex Aliman, 28 de ani, a murit la Spitalul Floreasca

54. Claudiu Bogdan Istrate, 22 de ani, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni

13 noiembrie 2015

55. Loredana Dărescu, 29 de ani, din Brăila, a decedat la spitalul BG Clinic Ludwigshafen din Germania

16 noiembrie 2015

56. Ioana Victoria Geambașu, 18 ani, din Mizil, olimpică la matematică, a decedat la Spitalul Sfântul Ioan

19 noiembrie 2015

57. Ana Albu, 37 de ani, a murit la Spitalul de Arși după ce fusese mutată pe 18 noiembrie de la Spitalul Sfântul Ioan

20 noiembrie 2015

58. Andreea Ștefan, 28 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a murit într-un spital din Germania

21 noiembrie 2015

59. Alexandru Mihai Iancu, 25 de ani, din București, absolvent al Academiei de Studii Economice, a murit la Spitalul Sf. Ioan din Capitală

22 noiembrie 2015

60. Alexandru Hogea, 19 ani, din Sinaia, student al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității București, a murit la clinica AKH din Viena

13 decembrie 2015

61. Ioana Raluca Pănculescu, 36 de ani, psiholog, a murit într-o clinică din Germania unde a fost transferată de la Spitalul Bagdasar Arseni

15 decembrie 2015

62. Roxana Boghian, 26 de ani, a murit la Spitalul de Arși

21 decembrie 2015

63. Cristian Mitroi, 30 de ani, artist grafic, a murit într-un spital din Marea Britanie

14 martie 2016

64. Radu Sienerth, 22 de ani, student la Facultatea de Marketing a ASE București, a murit la Spitalul Floreasca din București.