Un antrenor din lotul de gimnastică al SUA, campion olimpic, s-a sinucis după ce a fost pus sub acuzare pentru agresiuni sexuale asupra sportivelor

John Geddert, fost antrenor al echipei de gimnastică a SUA, care a avut legături cu medicul Larry Nassar şi a fost pus sub acuzare joi pentru agresiuni sexuale şi trafic de persoane, s-a sinucis.

26 feb. 2021, 09:54
Un antrenor din lotul de gimnastică al SUA, campion olimpic, s-a sinucis după ce a fost pus sub acuzare pentru agresiuni sexuale asupra sportivelor

John Geddert a fost pus sub acuzare, între altele, pentru trafic de fiinţe umane şi muncă forţată, agresiuni sexuale şi pentru că a minţit autorităţile. „Biroul meu a fost notificat că trupul neînsufleţit al fostului antrenor John Geddert a fost găsit după-amiază târziu, după ce bărbatul s-a sinucis. Este finalul tragic al unei poveşti tragice pentru toţi cei implicaţi”, a precizat într-un comunicat procurorul general din Michigan, Dana Nessel, citat de The New York Times.

Geddert a fost antrenorul echipei feminine a SUA care a câştigat aurul olimpic în 2012 şi fostul proprietar al Twistars Gymnastics Club pentru sportivi de elită, unde Nassar trata gimnastele.

Citeşte şi Amelia Racea, fostă medaliată cu aur la Europenele de gimnastică, este acum artist la Circul Metropolitan

Cele două acuzaţii de agresiune sexuală asupra unor adolescente sunt legate de fapte din 2012.

Potrivit procurorilor, Geddert şi-a folosit reputaţia de antrenor al echipei olimpice şi le-a promis părinţilor că îşi poate transforma elevele în sportive de nivel mondial. Sub pretextul antrenamentelor, Geddert a expus multe tinere unui mediu de abuzuri în formă continuată, în care a şi neglijat sfaturile medicilor, cu excepţia celor ale lui Nassar.

Conform rechizitoriului, acuzaţiile la adresa lui John Geddert vizau „traficul de fiinţe umane, munca forţată care a provocat vătămări fizice, munca forţată a minorilor şi agresiunea sexuală asupra unei minore în 2012”, precum şi „activităţi mafiote şi falsă mărturie”. El ar fi utilizat ”înşelătoria şi constrângerea asupra tinerelor sportive venite să se pregătească pentru gimnastică, în profit personal”, a explicat procurorul, adăugând că victimele erau „femei tinere şi vulnerabile”. De asemenea, el a fost autorul unor „abuzuri psihologice şi fizice”, a subliniat procurorul, care a precizat că în total au fost cel puţin 50 de victime care erau minore la momentul faptelor.

Citeşte şi Nadia Comăneci are o pasiune secretă. Cum şi-a surprins fanii VIDEO

Geddert a fost suspendat de USA Gymnastics în ianuarie 2018.

Larry Nassar, fostul medic al echipei americane de gimnastică, a fost condamnat în 2018 la închisoare pe viaţă pentru că a agresat sexual cel puţin 265 de victime, majoritatea gimnaste.