Un avion de luptă Grippen al armatei ungare s-a prăbuşit la o bază militară cehă

Un avion de luptă de tip JAS-39 Gripen al armatei ungare s-a prăbușit marți la baza militară cehă din Caslav, în timp ce piloții au reușit să se catapulteze, aeronava ajungând pe un câmp de lângă pistă, a informat portalul de știri Praguepost.com, preluat de Hungary Today, citată de Agerpres. 

RomaniaTV.net
20 mai 2015, 07:59

Cauza accidentului rămâne neclară, însă o purtătoare de cuvânt a armatei cehe, Magdalena Dvorakova, a declarat că piloții nu au reușit să aducă avionul cu două locuri în siguranță pe pista de aterizare.

Incidentul a avut loc la Caslav, la 60 km est de Praga, în timpul unui exercițiu militar de amploare la care participă avioane de luptă suedeze, se menționează pe site-ul thelocal. Traficul pe aeroportul militar a fost suspendat, precum și exercițiul militar The Lion Effort, iar anchetatorii încearcă să stabilească cauzele accidentului, a precizat Magdalena Dvorakova.

Cei doi piloți au scăpat nevătămați, însă au primit asistență medicală. Avionul de tip Gripen — fabricat de compania aeronautică SAAB din Suedia — a fost grav avariat.

Citeşte şi Avion militar, PRĂBUŞIT în Spania. 10 persoane au MURIT

Philip Simon, un purtător de cuvânt al forțelor armate suedeze, a confirmat faptul că în accident a fost implicat un avion ungar care nu lua parte efectiv la exercițiu.

Ungaria a încheiat un acord cu Suedia pentru a închiria 14 avioane de luptă până 2026. Sofia Karlberg, o purtătoare de cuvânt al FXM (Agenția Suedeză pentru Exportul Materialelor de Apărare și Securitate), a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă accidentul va afecta în vreun fel acordul.