Un cadru medical întors din misiunea din Republica Moldova, infectat cu COVID-19

Un cadru medical din echipa care a participat la misiunea medicală din Republica Moldova a fost găsit pozitiv în urma testării pentru COVID 19. Acesta este asimptomatic și a fost internat la Spitalul Județean din Oradea. Informaţia a fost confirmată de secretarul de stat Raed Arafat.

RomaniaTV.net
16 mai 2020, 10:46
Un cadru medical întors din misiunea din Republica Moldova, infectat cu COVID-19

„Avem ,nu e nimic de ascuns avem, un singur coleg care ieri a fost testat și a fost pozitiv dar este asimptomatic și este deja la Oradea, la spital, făra nicio problemă. Restul colegilor urmează să fie testați aici și să li se comunice rezultatele cel târziu mâine după masă”, a declarat secretarul de stat, Raed Arafat, citat de ziaruldeiasi.ro.

„Fiecare echipă s-a implicat în tratarea a zeci de cazuri fie la Chișinău fie la Cahul fie la Bălți, inclusiv colegii militari. Adică nu au stat pe loc. Colegii de la Cahul au pus în funcțiune Terapia Intensivă mobilă, în colaborare cu medicii de acolo. La fel la Chișinău , deci au avut de lucru și au făcut treaba foarte bine. Nu putem să spunem că au fost probleme serioase care să pună misiunea în dificultate.”, a mai adăugat secretarul de stat, Raed Arafat.

 

Raed Arafat, avertisment dur în primul weekend din stare de alertă: Dacă nu respectăm regulile, riscul e să vedem un impact major

Românii au ieşit în număr mare din case în primul weekend după ieşirea ţării din starea de urgenţă cauzată de coronavirus. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a atras atenţia că România este în stare de alertă, că pericolul COVID nu a trecut şi că „dacă nu respectăm regulile, riscul e să vedem un impact major”.

„Sunt convins că dacă nu vom respecta toate recomandările care s-au dat – purtarea măştii în transportul public în comun, purtarea măştii în spaţiile închise – dacă nu vom respecta acest lucru ne vom trezi cu o creştere semnificativă a cazurilor. Creşterea cazurilor poate să înceapă să apară în următoarele 7-14 zile, asta e un lucru clar. Responsabilitatea e transferată deja către cetăţeni în mare parte şi cetăţenii trebuie să fie foarte atenţi la măsurile pe care le aplică dacă vor să se protejeze pe ei şi pe ceilalţi. (…) Responsabilitatea este la noi toţi acuma”, a spus Arafat, sâmbătă, în vama Albiţa.

Citeşte şi: Raed Arafat intervine în forţă. Măsuri obligatorii pentru toată lumea! Atenţie, se dau AMENZI!

„Într-adevăr, măsurile de restricţie afectează economia, dar şi virusul dacă începe să se răspândească poate să afecteze economia foarte serios. Dacă într-o fabrică se infectează 20, 30, 40% dintre cei care lucrează în fabrica respectivă gândiţi-vă că acea fabrică se închide şi se închide minim 14 zile. Deci de aici trebuie să fim foarte atenţi la măsurile pe care le implementăm în firme, în fabrici, în clădirile de birouri dacă vrem activitatea economică să continue”, a mai spus şeful DSU.

El a catalogat drept „total iresponsabilă” atitudinea celor care au mers la protest, vineri seară, în Piaţa Victoriei.

„Este un lucru care este total iresponsabil, pentru că noi, prin acest lucru, de fapt sfidăm tot ceea ce s-a făcut, de fapt, în ultimele două luni. Aşa că o să vedem care vor fi măsurile şi ce se va întâmpla, dar cei care participă la acest protest să înţeleagă că modul în care am văzut ieri că se desfăşoară şi modul în care ei chiar sfidează toate regulile în privinţa combaterii COVID-ului”, a adăugat Arafat.