Un călugăr din judeţul Braşov a fost dat dispărut. Poliţia cere ajutorul populaţiei: „Are o afecţiune la ochiul drept, tenul deschis şi poartă barbă”

Un călugăr din judeţul Braşov a fost dat dispărut de către reprezentanţii lăcaşului de cult, iar poliţiştii au făcut publice semnalmentele acestuia, solicitând sprijinul celor care îl văd. Monahul a plecat joi de la Mănăstirea Breaza, din comuna Lisa.

05 mai 2023, 22:06
Un călugăr din judeţul Braşov a fost dat dispărut. Poliţia cere ajutorul populaţiei: „Are o afecţiune la ochiul drept, tenul deschis şi poartă barbă”
Un călugăr din judeţul Braşov a fost dat dispărut

Un călugăr din judeţul Braşov a fost dat dispărut. Numele de mirean al călugărului este Victor Fronea şi are 49 de ani. Potrivit informaţiilor oferite de Poliţie, monahul are o afecţiune la ochiul drept, tenul deschis şi poartă barbă.

Citeşte şi: A renunțat la cariera în muzică pentru a deveni călugăr. Cum a ajuns Vlad să ia această decizie după ce a câștigat premiul de 100.000 de lei

Un călugăr din judeţul Braşov a fost dat dispărut

La momentul plecării, persoana căutată purta pe cap o căciulă de culoare neagră, era îmbrăcat cu o geacă de culoare neagră, purta pantaloni de culoare gri şi pantofi de culoare neagră. Bărbatul are o înălţime de aproximativ 1,73 m, 70 de kg., constituţie robustă, cu o afecţiune la ochiul drept. Are tenul deschis şi poartă barbă”, transmite Poliţia judeţeană Braşov, potrivit News.ro.

Persoanele care pot furniza informaţii cu privire la bărbatul căutat sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze numărul pentru apeluri de urgenţă 112.

Cât câștigă un călugăr în România

Salariile călugărilor şi măicuţelor variază de la o mănăstire la alta. Dacă este vorba despre o mănăstire monument istoric, salariul călugărului vine de la obște. Mai exact, banii provin din vânzarea de lumânări, de la omelnicele pe care le lasă credincioşii la altar sau din donaţii. Tot din punga de obşte mănăstirea își plătește lumina, veștmintele, lemnele sau hrana.

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, un călugăr câștigă, mai întâi, Împărăția lui Dumnezeu și mai apoi se uită spre cele lumești.

Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit.

Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște. Ce înseamnă punga de obște?

De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării, își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.