Părintele Calistrat, primele declarații după ce a revenit în altar. Ce mesaj le-a transmis călugărul celor două enoriașe pe care le-a lovit

Mitropolia Moldovei și Bucovinei l-a iertat pe părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni și a ridicat toate sancțiunile impuse călugărului. Preotul a revenit în altar chiar înainte de Crăciun, după ce o perioadă nu a mai avut voie să slujească din cauză că a agresat două enoriașe în curtea bisericii.

30 dec. 2022, 12:57
Părintele Calistrat, primele declarații după ce a revenit în altar. Ce mesaj le-a transmis călugărul celor două enoriașe pe care le-a lovit
Ce mesaj le-a transmis călugărul celor două enoriașe pe care le-a lovit

Ce mesaj le-a transmis călugărul celor două enoriașe pe care le-a lovit. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost iertat de mai marii săi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, după scandalul de agresiune în care a fost implicat și i-au permis călugărului să slujească din nou în altar.

Citește și Părintele Calistrat Chifan prezintă adevărata semnificație a cuvântului țăran: „Nu înseamnă să fii prost, analfabet și mediocru!”

Ce mesaj le-a transmis călugărul celor două enoriașe pe care le-a lovit

La scurt timp după ce a revenit în altar și în mijlocul credincioșilor, părintele Calistrat ținut să le transmită celor două enoriașe pe care le-a agresat un mesaj prin care le cere să se roage pentru el.

De asemenea, călugărul și-a recunoscut vina și a pus incidentul pe seama faptului că se afla în post, iar în acea perioadă diavolul încearcă să îi facă pe oameni să păcătuiască și mai mult.

„ Greșeala îmi aparține în unanimitate, pentru că atunci când știi să se stăpânești la perfecțiune nu calci în ispită.

Întrebarea este foarte simplă și o pun eu, nu trebuie să o pună reporterul de televiziune: Sufletele alea două (n.red. Ale celor două enoriașe cu care a avut altercația) nu trebuie să se mântuiască?

Ba da, dar și ele au de corectat la fel de bine ca și mine în dreptul lor o mică greșeală sau o deviație de comportament care nu este reverențioasă în raport cu codul manierelor educate din biserică. Nimic în plus. Preotul trebuie să-și revizuiască un cod al manierelor personale în ceea ce privește contactul cu o persoană neașteptat de controversată în raport cu relația din biserică. Aici s-a făcut puțin zgomot.

Așa s-a întâmplat și în situația asta, diavolul a creat foarte frumos contextul, la început de post ca să tulbure liniștea postului și tot el s-a lăsat păgubaș și a încetat pentru că oamenii azi greșesc, mâine se smeresc, așa e firesc.

Să se mântuiască în Domnul și să se roage și pentru mine păcătosul (n.r. cele două femei)”, a spus părintele Calistrat.

Chiar înainte de Crăciun reprezentanții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au finalizat ancheta deschisă în urma scandalului de agresiune în care a fost implicat părintele Calistrat și a decis să ridice toate sancțiunile.

Astfel, în urma acestei decizii părintele Calistrat a revenit în altar pentru a oficia slujbele specifice acestei mari sărbători, dar și pentru a le predica credincioșilor cuvântul Domnului.

„Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneţi că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji. Mai mult, această pedeapsă i-a afectat şi pe credincioşii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la Părintele Calistrat”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Iaşilor a mai spus că cele două femei care l-au acuzat pe părintele Calistrat de agresiune au fost chemate la Mitropolie să discute cu cei care s-au ocupat de acest caz, dar au refuzat să vină.

Citește și Cum a citit părintele Calistrat în sufletul unei femei: „Am rămas înmărmurită… De unde știa el că eu aveam să fiu în acel loc?”