Un candidat extremist din Germania a fost respins dintr-o funcţie parlamentară importantă

Parlamentari germani au respins marți cu o majoritate covârșitoare, într-o primă rundă de vot, un candidat propus de formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pentru un post important în conducerea parlamentului federal.

24 oct. 2017, 17:57
Un candidat extremist din Germania a fost respins dintr-o funcţie parlamentară importantă

Dar 115 parlamentari din cei 703 care au votat l-au susținut pe Albrecht Glaser pentru postul de vicepreședinte al parlamentului, ceea ce înseamnă că el a primit voturi și din partea membrilor celorlalte blocuri politice din Bundestag, AfD având doar 92 de mandate.

AfD a mai suferit o înfrângere la această primă sesiune a parlamentului rezultat în urma scrutinului din 24 decembrie și la care a obținut 12,6% din voturi, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Armata germană a făcut concedieri în rândul extremiştilor. Cel puţin 18 militari au părăsit rândurile armatei

Discursul de deschidere a sesiunii urma să fie rostit de către decanul de vârstă din rândul parlamentarilor, care acum ar fi fost deputatul extremei drepte, Wolfgang von Gottfried, în vârstă de 77 de ani, cel care a calificat Holocaustul drept un ‘mit’, notează AFP. Dar pentru ca el să nu ajungă decan, Bundestagul a schimbat regulile, astfel că decan nu mai este considerat deputatul cel mai în vârstă, ci acela care a activat cel mai mult timp în legislativ. Prin urmare, decan a ajuns Hermann-Otto Solms, în vârstă de 76 de ani și membru al Partidului Liber-Democrat, formațiune susținătoare a mediului de afaceri.

La câteva minute după deschiderea noii sesiuni, celelalte blocuri politice au respins moțiunea AfD ce se opunea prezidării dezbaterilor de marți de către Otto Solms.