Un candidat la Camera Reprezentanţilor din Dakota de Nord, care a murit de COVID, a câştigat alegerile

Un candidat la Camera Reprezentanţilor din statul american Dakota de Nord a câştigat alegerile, în ciuda faptului că a decedat în urmă cu o lună din cauya COVID-19.

RomaniaTV.net
04 nov. 2020, 08:15
Un candidat la Camera Reprezentanţilor din Dakota de Nord, care a murit de COVID, a câştigat alegerile

David Andahl, membru al Partidului Republican, a murit pe 6 octombrie, la 55 de ani, chiar în timpul campaniei electorale. Şi-a pierdut viaţa la scurt timp după ce a fost internat de urgenţă la spital.

S-a ajuns în această situaţie dat fiind numărul mare de voturi prin coresponsanţă, desfăşurat în plină pandemie. Multe buletine de vot au sosit înainte de vestea tristă.

Cu toate că a murit, procurorul general din Dakota, Wayne Stenehjem, a spus că bărbatul are dreptul să participe în continuare la alegeri. Primii alegători îşi trimiseseră voturile cu 40 de zile înainte de data scrutinului.

Procurorul Stenehjem a mai spus marţi că buletinele cu voturile în favoarea lui Andahl trebuie numărate în conformitate cu legislaţia americană.

„Dacă un candidat decedat primeşte majoritatea voturilor, candidatul este ales. Totuşi, dacă respectivul candidat a murit, atunci acesta nu se califică şi locul este vacantat”, urmând ca acest post vacant să fie ocupat conform legii, a mai afirmat el.

Mama candidatului, Pat Andahl, a mărturisit pentru că fiul ei a avut „foarte mare grijă” în timpul pandemiei şi că era dornic să ocupe o funcţie publică.

„Avea multe sentimente pentru comitatul său şi dorea să îmbunătăţească lucrurile. Inima lui bătea pentru agricultură. Voia lucruri mai bune pentru agricultori şi pentru industria cărbunelui”, a mai spus mama candidatului decedat.