Un „castor” a protestat în Parlament. Care este motivul acţiunii inedite

Un activist de mediu, care s-a costumat în castor, s-a plimbat, miercuri, pe holurile din Parlament, în semn de protest faţă de o lege despre care susţine că va distruge habitatul acestor mamifere. Deputaţii au votat, însă, un act normativ prin care se va permite construirea de hidrocentrale în zone protejare, distrugând astfel habitatul castrorilor.

RomaniaTV.net
24 iun. 2020, 19:32
Un „castor” a protestat în Parlament. Care este motivul acţiunii inedite

Voluntarul s-a îmbrăcat în costum de castor şi s-a plimbat pe holurile Parlamentului, spre amuzamentul care au asistat la scena inedită. Motivul protestului inedit are legătură cu o lege care a fost retrimisă în Parlament anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea asociaţiilor de mediu, conform Ştirileprotv.

Activiştii de mediu susţin că animalele îşi au habitatul în zonele râurilor care vor fi distruge prin aplicarea legii.

„Vor putea fi ridicate hidrocentrale pe orice rău din România, chiar dacă acel râu este într-o arie protejată. Va fi distrus, betonat, o dată cu el şi ecosistemul”, a precizat Denisa Soare, Asociația Declic.

Doar unii dintre deputaţi au fost de acord cu protestul „castorului”.

„Proiectul de lege este mizerabil, nu mă feresc să folosesc acest cuvânt, se foloseşte un pretext, declararea amenajărilor hidroenergetice ca fiind de interes public major pentru a nu fi nevoie de autorizări şi avize de mediu”, a precizat Mihai Goțiu, senator, conform sursei citate.

„Umblă pe afară cu un castor spunând că această lege dacă va fi votată, nu ştiu ce vor păţi castorii. Înainte de castori, ar trebui să fie importanţi oamenii”, a menţionat Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.

Castorii au dispărut din România înainte de anul 1.900 deoarece erau vânaţi pentru blană şi carne. Ultima atestare documentară a existenţei castorului a avut loc în 1824. Pentru repopulare, au fost aduşi castori din Germania înainte de 2000. În prezent, populaţia de castori a ajung la peste 2.500 de exemplare. Castorii sunt protejaţi de lege.

Legea care ameninţă habitatul castorilor a fost votată. Preşedintele Klaus Iohannis nu o mai poate retrimite în Parlament, iar, în aceste condiţii, activiştii de mediu vor să ceară Avocatului Poporului să o conteste la Curtea Constituţională.

Un ministru al agriculturii îndeamnă la vânarea castorilor, specie protejată de lege. „Coada de castor are proprietăţi afrodisiace”