Un celebru mogul de presă riscă puşcăria pe viaţă. Procesul a început, va fi cutremur pe piaţa media

Un eveniment de mare amploare are loc în Hong Kong, unde a început procesul magnatului media și activistului pro-democrație Jimmy Lai. Înconjurat de susținători și sub o prezență intensă a serviciilor de securitate, Jimmy Lai se confruntă cu acuzații serioase pe motive de securitate națională.

18 dec. 2023, 16:33
Un celebru mogul de presă riscă puşcăria pe viaţă. Procesul a început, va fi cutremur pe piaţa media
Un celebru mogul de presă riscă puşcăria pe viaţă. Procesul a început, va fi cutremur pe piaţa media

Un celebru mogul de presă riscă puşcăria. Procesul, așteptat să dureze luni de zile, reprezintă una dintre cele mai semnificative acțiuni represive îndreptate împotriva opoziției în Hong Kong.

Jimmy Lai, în vârstă de 76 de ani, fondator al ziarului Apple Daily, în prezent închis, este acuzat de conspirație în vederea colaborării cu forțe străine pentru a pune în pericol securitatea națională și de conspirație în vederea publicării de materiale care incită la revoltă. Dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă ce poate ajunge până la închisoare pe viață, scrie The Guardian.

Procesul se desfășoară în fața a trei judecători de securitate națională aleși de guvern: Esther Toh, Susana D’Almada Remedios și Alex Lee. Cu o prezență semnificativă a poliției și a măsurilor de securitate, tribunalul din Hong Kong a devenit punctul focal al atenției publicului.

Citeşte şi: Cu ce post TV ar putea semna Gina Pistol după ce a plecat de la Antena 1. Bombă pe piaţa media din România!

Jimmy Lai, care se află în închisoare din decembrie 2020, executând o pedeapsă anterioară de peste cinci ani pentru acuzații de fraudă, a fost condus la tribunal într-o dubă a Serviciului de Corecție. Zeci de susținători s-au adunat în fața tribunalului, manifestând sprijinul lor pentru activist.

Jimmy Lai este una dintre figurile proeminente ale mișcării pro-democrație din Hong Kong și fondatorul unuia dintre cele mai cunoscute ziare, Apple Daily. Acuzațiile împotriva sa sunt privite ca fiind politizate, iar procesul său a fost criticat de către comunitatea internațională. Atât Londra, cât și Washingtonul au condamnat desfășurarea unui proces politic și au solicitat eliberarea lui Jimmy Lai, subliniind încălcarea angajamentelor internaționale de către China.

Citeşte şi: Şoc pe piaţa media! Patru posturi TV dispar din România. Motivul pentru care CNA a decis să le închidă

Legea privind securitatea națională, introdusă în iunie 2020, a generat ample proteste în Hong Kong. Oamenii au fost arestați în număr mare sub acuzații extinse, iar criticii susțin că autoritățile utilizează această lege pentru a reprima disidența. Procesul lui Jimmy Lai arată o nouă dimensiune a acțiunilor guvernului din Hong Kong împotriva opoziției, iar lumea privește cu atenție evoluțiile acestui caz de amploare.