Un cerb în valoare de 12.000 de euro a fost ucis fără milă! Doi braconieri din Alba Iulia suportă acum consecinţele

Doi braconbieri din Alba Iulia s-au ales cu dosar penal şi au primit pedepse cu închisoarea, suspendate sub supraveghere din punct de vedere a executării, după ce au vânat ilegal un cerb care valora 12.000 de euro. 

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 14:03
Un cerb în valoare de 12.000 de euro a fost ucis fără milă! Doi braconieri din Alba Iulia suportă acum consecinţele

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchet „în jurul orei 00,30 au ajuns în fondul cinegetic nr. 4 denumit Valea Bistrii, în locul «Costeasa», unde au căutat şi găsit cu ajutorul luminii farurilor şi a unui proiector, un exemplar de cerb comun-matur, pe care inculpatul C. G. l-a împuşcat cu arma sa, după ce a executat două focuri de armă. Ulterior cei doi inculpaţi au încărcat vânatul în maşină si au plecat către casă. În drum spre casă, respectiv in locul denumit Valea Lămăşoii, au abandonat leşul cerbului şi si-au continuat drumul, iar după ce au parcurs aproximativ 500 metri au fost opriţi de către organele de poliţie. Paznicul de pe fondul cinegetic nr. 4, denumit Valea Bistrii, i-a observat în aceea noapte în timp ce se deplasau prin fondul cinegetic, a auzit cele două focuri de armă, a sunat la SNUAU 112 şi a sesizat faptele de braconaj”.

În seara zilei respective, paznicul de vânătoare a auzit trei focuri de armă care proveneau din Coasta Dîrninosului. Bărbatul s-a deplasat spre locul respectiv şi negăsind nimic a rămas în zonă. După o perioadă de aşteptare a observat farurile unui autoturism, pe care l-a recunoscut ca fiind al inculpatului S. Horea şi care se deplasa pe un drum neamenajat. Totodată paznicul a observat că din autoturismul în cauză se folosea un proiector cu ajutorul căruia se lumina fondul de vânătoare în ambele părţi ale drumului. Când autoturismul a ajuns în locul Vârful Runcului, a auzit un foc de armă, iar la aproximativ 2 minute un alt foc de armă, potrivit Adevărulalbaiulia.ro.

Citeşte şi: China a interzis vânzarea şi consumul de animale sălbatice. Decizia luată pe fondul epidemiei de coronavirus

„Ulterior pe drumul pe care l-a parcurs autoturismul, pe Valea Lămăşoii, la aproximativ 500 metri de locul în care a fost oprit, organele de poliţie au identificat leşul unui cerb comun mascul care prezenta două plăgi produse prin împuşcare, una în abdomen şi una în piciorul din spate. Pe partea opusă plăgii împuşcate din abdomen, sub piele, a fost identificat un proiectil provenit de a o armă cu glonţ care a fost extras, ambalat şi sigilat, de tehnicianul criminalist prezent la faţa locului. Prin împuşcarea cerbului s-a creat un prejudiciu de 12.000 euro. Cu ocazia audierii inculpaţilor, aceştia au avut un comportament corespunzător, au recunoscut fapta şi au regretat-o”, se susţine în cuprinsul hotărârii instanţei de judecată.

Citeşte şi: Imagini teribile cu nurci! Animalele sunt sacrificate violent şi jupuite pentru articole vestimentare şi gene false

Fapele au avut loc în mai 2018, iar o primă decizie în cauză a fost luată de Judecătoria Câmpeni. Prin urmare, C. Gheorghe (braconierul care a tras cu arma) a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, iar S. Horea a primit 1 an şi 1 lună de închisore cu suspendare pe un termen de 2 ani şi 6 luni. ”Admite acţiunea părţii civile Asociaţia Căpriorul Certege şi obligă inculpaţii să achite în solidar pretenţiile invocate, respectiv contravaloarea vânatului (12.000 euro – n.r.), a transportului cadavrului şi a analizelor efectuate potrivit dovezilor prezentate în acest sens. Respinge acţiunea părţii civile Garda Forestieră Cluj. Dispune confiscarea specială a bunurilor care au servit la comiterea infracţiunilor. Dispune restituirea către IPJ Alba a unor bunuri care au servit pentru efectuarea expertizei balistice. Dispune confiscarea specială de la fiecare inculpat a câte 1.000 euro, reprezentând contravaloarea parţială a autovehiculului folosit la comiterea infracţiunii”, se afirmă în hotărârea Judecătoriei Câmpeni.