Un condamnat la moarte va fi judecat din nou. Vezi care sunt motivele

Un condamnat la moarte în statul Arkansas (sudul SUA) a obţinut joi dreptul la un nou proces pentru că, în timpul audierilor, un jurat dormea şi altul trimitea mesaje pe Twitter.

RomaniaTV.net
09 dec. 2011, 07:16
Un condamnat la moarte va fi judecat din nou. Vezi care sunt motivele

Curtea supremă din Arkansas a anulat condamnarea la moarte a lui Erickson Dimas-Martinez şi a decis organizarea unui nou proces.

După o condamnare la moarte şi închisoare pe viaţă pentru omor şi jaf în stare agravată, avocaţii lui Martinez au făcut apel în 2010. Prima instanţă a respins apelul, cererea ajungând apoi la Curtea supremă din Arkansas, În cererea lor, avocaţii au menţionat ‘o greşeală a juraţilor care pune la îndoială imparţialitatea tribunalului’, se mai spune în hotărâre. Ei au mai precizat că ‘un jurat a dormit’ în timpul unei faze a procesului, ‘lucru care a fost adus la cunoştinţa tribunalului’. Potrivit documentului, judecătorul l-a interogat pe cel adormit, dar a hotărât să nu-l recuze şi audierea a continuat.

În timpul unei pauze de masă, un alt jurat a scris pe contul său de Twitter: ‘Trebuie să alegem, vor fi inimi frânte…şi fiecare din noi trebuie să tranşeze’. Cu 50 de minute înainte de anunţarea verdictului, el a scris din nou: ‘Gata, am hotărât.’

‘Este o încălcare flagrantă a instrucţiunilor tribunalului, care interzic mesajele pe Twitter’, a spus avocatul lui Martinez, adăugând că unul din abonaţii juristului este ziarist.

Şi în acest caz, judecătorul a fost convins de jurat că n-a vorbit deloc despre proces în mesajele sale, bărbatul fiind menţinut. Juratul a continuat să scrie mesaje în timpul procesului şi deliberărilor, în pofida avertismentelor judecătorului, se mai spune în document.