Un Consiliul de Securitate extraordinar adoptă o rezoluţie cu caracter obligatoriu asupra jihadiştilor străini

Un Consiliu de Securitate extraordinar prezidat de preşedintele american Barack Obama a adoptat miercuri o rezoluţie cu caracter obligatoriu pentru a stopa fluxul de jihadişti străini în Siria şi Irak şi contracara ameninţarea pe care ei o reprezintă pentru ţările lor de origine.

24 sept. 2014, 20:42
Un Consiliul de Securitate extraordinar adoptă o rezoluţie cu caracter obligatoriu asupra jihadiştilor străini

Un Consiliu de Securitate extraordinar a adoptat o rezoluţie cu caracter obligatoriu asupra jihadiştilor străini.

Acest text cu caracter de constrângere, adoptat în unanimitate, impune statelor, sub pedeapsa sancţiunilor, să îi împiedice pe cetăţenii lor să se înroleze în organizaţii extremiste cum ar fi Statul Islamic.

Această rară reuniune a fost prezidată de preşedintele Barack Obama şi la ea au participat mai mulţi şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele francez Francois Hollande, notează AFP.

Deschizând reuniunea, Obama a adus un omagiu ostaticului francez răpit şi decapitat în Algeria şi a asigurat Franţa de sprijinul său în faţa unei ‘crime brutale’.

‘Noi suntem cu dumneavoastră şi cu poporul francez confruntat cu o pierdere teribilă’, a declarat el, adresându-se preşedintelui francez Francois Hollande.

El a reamintit că potrivit experţilor, circa 12.000 de luptători străini din peste 80 de ţări au aderat în ultimii ani la organizaţiile extremiste din Irak şi Siria.

‘O rezoluţie nu este suficientă, bunele intenţii nu sunt suficiente, trebuie ca cuvintele rostite aici să fie urmate de acţiuni concrete în următorii ani’, a spus preşedintele american.

Rezoluţia a fost propusă de Statele Unite care încearcă de câteva săptămâni să formeze o coaliţie internaţională împotriva SI. Washingtonul efectuează începând din 8 august lovituri aeriene în Irak şi de luni în Siria împotriva poziţiilor SI cu ajutorul a cinci aliaţi arabi.

În termenii rezoluţiei, guvernele sunt responsabile ‘să prevină şi să împiedice recrutarea şi deplasările’ persoanelor ce încearcă să iasă din ţară ‘în scopul de a planifica sau participa la acţiuni teroriste’ sau de a beneficia acolo de antrenament.

Textul este plasat sub capitolul 7 al Cartei ONU, ce prevede sancţiuni în caz de nerespectare a textului