Preşedintele SUA, apel la luptă împotriva jihadiştilor: „O să distrugem această reţea a morţii”

Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut miercuri lumii să se alăture luptei împotriva jihadiştilor Statului Islamic în Irak şi Siria, apreciind că această organizaţie violentă nu înţelege decât 'limbajul forţei', transmite AFP.

24 sept. 2014, 18:01
Preşedintele SUA, apel la luptă împotriva jihadiştilor: „O să distrugem această reţea a morţii”

„Singurul limbaj pe care aceşti asasini îl înţeleg este cel al forţei”, a afirmat Barack Obama de la tribuna ONU de la New York, unde are loc cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. „Astăzi, cer lumii să se alăture luptei împotriva SI, pentru a distruge această reţea a morţii„, a afirmat preşedintele american.

„Nu vom ceda ameninţărilor şi vom demonstra că viitorul aparţine celor care construiesc, nu celor care distrug„, a adăugat Obama, referindu-se la grupul terorist Stat Islamic.

Preşedintele Obama le-a cerut totodată liderilor iranieni ‘să nu lase să treacă şansa’ unui acord privind programul nuclear iranian controversat.

„Putem ajunge la o soluţie care să răspundă nevoilor voastre energetice garantând că acest program este paşnic”, a declarat preşedintele SUA, în timp ce negocierile pe această temă continuă la New York cu marile puteri.

Barack Obama a pledat de asemenea pentru un efort mai important la nivel internaţional pentru eradicarea celei mai grave epidemii de Ebola de la identificarea sa, în 1976, şi care afectează Africa de Vest. ‘Avem nevoie de un efort mai important pentru a opri această maladie ce ar putea ucide sute de mii de persoane, provocând suferinţe oribile, destabilizând economii şi care trece rapid peste graniţe’, a declarat liderul de la Casa Albă.

Epidemia de Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de când această boală fost identificată, în 1976, a ucis cel puţin 2.811 persoane din 5.864 cazuri, potrivit ultimului bilanţ al OMS stabilit la 18 septembrie.